- 16-05-2017 19:09
- 120
Otostop deyince sinemaya ilgi ve merakı olan yaşıtlarımın aklına hemen otostopçu başlıklı gerilim filmleri gelir.
Ve bu gerilim filmlerinde henüz yeni yetme, özgürlüğüne yeni adım atmışların maceraya atılma hevesinin başlarına açtığı türlü belaların hikâyeleri işlenir.
Dün gazetemizde manşete çıkarılmış ‘otostop’ haberimiz inşallah filmlere konu olacak bir trajediye dönmeden umuyorum ki şehrin ulaşımından ya da eğitiminden sorumlu yöneticilerimizin çözüm çabasına konu olur.
2016 – 2017 eğitim yılını kapatmak üzere olduğumuz şu günlerde temennim o ki birileri çıkar habere konu olan gençlerimizin otostop çilesini bitirir.
Yenişehir Mahallesindeki Selahaddin Eyyübi Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrencilerden, her gün 4 kilometrelik okul yolunu otostop çekerek kat etmek zorunda kalan gençlerimizden bahsediyorum.
Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek gibi olmasın ama, şu son günlerde özellikle çocuklara dönük taciz olayları gündemdeyken, maazallah evine dönmek için otostop yapanların her türlü belaya belalıya rastlaması olmayacak şey değil.
Bunu oldurmamak için ne yapmalıyız diye birileri dertlense, yapılması gereken apaçık bellidir. Söz konusu okulun öğrencilerine ki bir çoğu dar gelirli öğrenciler, ulaşım imkânları sağlamak. Çok mu zor hiç değil. Dedim ya bütün mesele öğrencinin derdiyle dertlenmek.
Çocuklar, ücretsiz servis istiyoruz diyorlar, ücretsiz olmadı diyelim, öğrencilerin gelirleri dikkate alınarak düşük ücretli bir servis konulabilir.
Bu seneyi böyle kapattık diyelim seneye bunun çözümü için bir plan yapılabilir.
Batman Belediyesi Milli Eğitim Müdürlüğüyle bu işe el atarsa çözülemeyecek bir mesele değil.
***
HASANKEYF’İN CENAZESİ KALDIRILDI
Hasankeyf’i sular altına gömecek baraj projesinde Zeynel Bey türbesi taşındı.
Düşüncesine ve sözlerine değer verdiğim bir insan Hülya (Özevin) Hanım’ın sosyal ağında yazdıkları durumu en acı haliyle güzel özetliyor:
Hasankeyf’in cenazesinin yüklendiği bir tabut gibi taşınıyor Zeynel Bey Türbesi. Kayda geçsin evet, ileri teknoloji, bilmem ne kadar para harcandı ya tevessülle değil bir ah olarak, uy havar havar diye geçsin.
Hasankeyfliler, Batmanlılar, tarih severler için bütün Türkiye ve dünya kültürü için psikolojik bir eşikti bu tabut.
Ve o eşik maalesef aşıldı.
Hasankeyf’i sulara gömecek Ilısu Barajı bunca ekonomik, sosyolojik, ve psikolojik eşiğe değer mi? O baraj bunca cinayete değer mi?
Ama şaşırmıyorum. Çünkü biliyorum ki tabiatı bozulmuş insan, hayatın ve dünyanın da tabiatını bozar.
Diyorlar ki psikolojik eşik aşıldı artık, bundan sonrası çorap söküğü gibi gelir.
Kim bilir daha kaç tabut kaldıracaklar.
Koca bir tarihi, kültürü tabuta yükleyip götürecekler.