- 02-03-2015 22:59
- 136
Cumartesi Sohbetlerimiz tüm hızıyla sürüyor. Ara vermeden devam ettiğimiz Cumartesi Sohbetinde bu hafta Özel İdareyi ele aldık. Doğal olarak kahvaltı konuğumuz bu kurumun başındaki isim İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Kadir Özer idi.
Abdulkadir beyi önceden tanıyordum. Çalışkan ve azimli bir kişiliğe sahip olan Abdulkadir Bey genç yaşına rağmen birçok yer ve kurumda üst yöneticilik yapmış biridir. Batman TEDAŞ İşletme Müdürlüğü, Van TEDAŞ İl Müessesse Müdürlüğü, Batman TEDAŞ İl Müessese Müdürlüğü ve Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, üstlendiği yöneticilik görevlerinden bazılarıdır.
Doğal ve samimi bir ortamda gelişen sohbette Abdulkadir bey’e kafamızdaki soruları sorma fırsatı bulduk.
Halk adına ve hak adına ne tür sorular sorulabilir diye düşünürken, öncellikle İl Özel İdaresinin yapmakta olduğu Gültepe Okul Kompleksi ne zaman biter? sorusunu gündeme getirmeyi uygun gördük. Ne de olsa halkın okula ihtiyacı var ve gelişen bir bölgede kurulan okul kompleksinin bir an önce bitirilmesi gerekiyordu.
Yaptığımız incelemelerde Okulların çoğunun sadece çevre düzenlemesi işi kalmış idi. Abdulkadir bey de sorumuza cevap olarak söz konusu okullarda son noktaya gelindiğini ve çevre düzenlemesinin devam ettiğini ifade etti.
Bu arada soru ile alakalı birde bu okullara ulaşmak için yol yapım işi ve yol asfaltlama işi vardı. Her ne kadar İl Özel İdaresi ile alakalı olmasa da okul kompleksine ulaşılacak alternatif yol güzergâhının bir kısmının benzin istasyonu tarafından işgal edildiğini ve imarda gözüken bu kısmın da yol olması durumunda öğrencilerin ulaşım sorunlarının olmayacağını söyledik. Abdulkadir bey kendileri ile alakalı olmasa dahi bu yolun yapımına katkı verebileceklerini ifade ederek hizmet odaklı olduklarını göstermiş oldu.
İkinci bir sorumuz da sohbet arasında gelişen bir soru oldu. Genel Sekreter Abdulkadir Özer yaptıkları çalışmalardan bahsederken sorumlu oldukları yol miktarından ve köy yollarından bahsetti. Biz de doğal olarak bu konuya eğildik.
Sason köy yollarının bir kısmının stabilize bir kısmında ham yol olduğunu biliyoruz.
Sason köyleri için ham yolların tüm yollara oranını da yüzde kırk olarak biliyorduk.
Neden hala bu kadar yüksek oranlı ham yollara sahibiz diye sorduk.
Abdulkadir bey de bilgilerimizi doğrulayarak Sason ham yollarının ildeki sorumlu oldukları tüm ham yol oranını yükselttiğini ifade etti. Nedenini de Sason’un engebeli ve dağlık olmasına bağladı. Ayrıca yol güzergâhında heyelan oluşmasından dolayı sağlam bir zemin oluşturmak zorunda olduklarını yol güzergah çevresini de tahkim etmek durumunda olduklarını belirtti. Dolayısıyla diğer ilçe köylerine göre daha fazla emek ve zaman harcanması gerektiği yönünde açıklamaları oldu.
Sason köylerinin yol durumu da bu şekilde izahat buldu.
Bir diğer sorumuz sürekli yazılarımızda belirttiğimiz ve hepimizin muzdarip olduğu bir konu idi. Şehir merkezi için Belediye ile alakalı olan ama Belediye sınırları dışında kalan ve İl Özel İdaresinin sorumluluk alanı içinde olan bölgelerde imar sorununu dile getirmeden edemeyecektik.
Nitekim önceki yıllarda gördüğümüz ve İl Özel İdaresinin sorumluluğunda olduğunu bildiğimiz bölgelerde Özel imar ile on üç –on dört kat imar verilmesinin gerekçesi ne idi?
İşte bu soruyu sorduk. Doğa Koleji civarında on üç katlı yapılara nasıl izin verilmişti? Deprem ve zemin etütleri yapılmış mıydı?
Abdulkadir bey de bu sorundan haberdar ve muzdarip idi. Çünkü Genel Sekreterliği döneminden önce verilen bir izindi.
Bu tür özel imar izinlerine karşı olduğunu belirterek Genel imar yapmaya taraf olduğunu da belirtti. Tabii imar konusunun aslında Belediyenin işi olduğunu ve şehrin hangi tarafa doğru gitmesi gerektiği yönünde karar vermesi gerekenlerin Belediye yetkililerinin olması gerektiğini de ayrıca söyledi. Ardından, Belediyeye imar konusunda yetki verilmesi gerektiğini de ekledi.
Abdulkadir beyin bu samimi ve çözüm odaklı beyanatları ve irade koyma yönündeki çabaları için kendilerine teşekkür ediyoruz.