- 15-11-2023 00:00
- 14-11-2023 14:28
- 154
Batman Milletvekili Sayın Ferhat Nasıroğlu’nun öncülüğünde Şırnak Milletvekili Arslan Tatar ve Adıyaman Milletvekili İshak Şan ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la görüşmüşler.
Konu petrolün çıktığı illerde petrolden pay almak. Bunun için de “Petrol Kanunu”nda değişiklik istiyorlar.
Vekillerimiz, bu taleplerini 3213 Sayılı Maden Kanunu’na dayandırıyorlar. Bu kanuna göre “Çıkarılan madenin %4’ünün Devlet Hakkı olarak ayrıldığını ve bu Devlet Hakkı’nın yarısının ise madenin çıkarıldığı İllerde Özel İdare, İlçelerde Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve Belediyelere aktarıldığına” dair kanuna dayandırıyorlar.
Yani sözün özü Maden Kanununa göre çıkarılan madenlerin yüzde ikisinin çıkarılan il veya ilçeye harcanması gerekiyor. Bu payın Madenin çıkarıldığı bölgelerde yatırıma dönüştürüldüğü, petrolde de aynı uygulamanın gerçekleşmesi gerektiğini söylüyorlar.
Bu çok haklı ve yerinde bir talep. Üstelik çokta geç kalınmış bir talep. Bugüne kadar neden dile getirilmemiş? Sorgulamak gerek…
Sağ olsun Sonsöz gazetesinin köşe yazarlarından Sayın Recep Kavuş, bu konuyu köşesine taşıyarak tekrar gündeme getirdi. Kendisinden öğrendiğimiz kadarıyla bu uygulamanın Zonguldak’ta uygulandığı. Demek ki başka illerde de örnek bir uygulama var.
Şimdi ben de sormak istiyorum Şırnak’ta çıkarılan kömür için de uygulanıyor mu?
Kavuş “Kömürden nasıl Zonguldak ve benzeri şehirlere pay veriliyorsa Batmana da petrolden pay verilmeli.” Diyor. Çokta haklı bu konuda.
Milletvekilleri; Yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer veriyorlar. “Bölgemiz Türkiye’nin toplam petrol üretiminin büyük kısmını karşılamakta ancak bölgemizde etkisi son derece az olmaktadır. Bu amaçla “Türk Petrol Kanunu’nda değişiklik yapılması amaçlamakta ve çalışmalar yapmaktayız.” Diyorlar. Bizde çalışmalarını önemsiyoruz.
Bu konu ile ilgili kesinlikle kamuoyu desteği şart. Sivil toplum kuruluşları bu konuyu önemseyerek gündeme taşımalılar. Konu üzerinde gerekli hassasiyeti göstermeliler.
Batı illeri bizlere “Petrolcüler” diyor, zengin olduğumuzu ima ediyorlar. Fakat ne yazık ki batman da çıkan petrolün Türkiye Petrollerinde çalışanlar haricinde bizlere zarardan başka bir katkısı olmuyor.
Petrolün ilimize kazandırdığı Cennet Mekan bir site var.
Çocukluğumdan beri bilirim. Bu sitenin telli duvarlarının hemen arkası kışın çamurlu, yazın tozlu yollardan oluşuyordu ve tamamen bakımsızdı. İkisinin arasında dünyalar kadar fark vardı. Gerçi şimdi de öyle...
Neden ilimizde bu site gibi bakımlı ve düzenli olmasın? Yoksa biz layık değil miyiz?
Batman; çıkan Petrolden, petrol kokusundan, havanın kirlenmesinden, çevreye zararından başka bir fayda görmedi. Hala Batman çayı orta duruyor.
Evet, büyüdük… Her yıl biraz daha büyüyoruz. Fakat diğer şehirlere göre maalesef şehirleşme alanında çok ama çok geri de kalmışız.
Allah Aşkına! Neredeyse büyük şehir olmaya aday olacak şu şehrimizde Diyarbakır caddesinin haricinde trafiği rahatlatacak bir caddemiz var mı?
Ne yazık ki halen istenildiği gibi şehirleşmiş değiliz.
İşte tam da bu nedenlerden Batman ili ve halkının Petrolden pay istemesi en doğal hakkı.
Hem de 3213 Sayılı Maden Kanunu gibi bir kanun varken. Ve bu kanun Zonguldak gibi maden çıkaran illerde uygulanıyorken.
Bu konu da toplumumuzun üzerine, basın yayının kuruluşlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımıza ne düşüyorsa yapmaları gerekiyor.
Tabi ki Milletvekillerimizi sonuna kadar da desteklemeliyiz.
“Türk Petrol Kanunu’nda da ‘Devlet Hakkı’ ile ilgili olarak petrolün çıkarıldığı illere de hem de payın arttırılarak verilmesini istiyoruz. Bölgemizin kalkınmasına ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla bu gerekli.
Batman bu makus talihini değiştirmeli…
Yazık değil mi Batman’a?
Tekrar ediyorum. Kesinlikle Maden kanundaki pay hakkının petrol çıkarılan iller için de uygulanmalıdır.
Bu belki de geç kalınmış bir talep ama zararın neresinden dönülürse kardır.
Artık yeter, neredeyse yüzyıla yakın bir süredir bölgemiz ve halklarımız üzerinde oynanan oyunlara son verilmeli, kara talih değişmeli, halkımızın üzerinde dolaşan kara bulutlar dağıtılmalıdır. Bizlerde bu ülkenin bir parçası olarak eşit haklardan faydalanabilmeliyiz.
İş imkanları arttırılmalı, İstihdam oluşturulmalı, işsizlik giderilmelidir.
Kendi topraklarımızdan çıkan zenginlik kaynaklarından halkımız faydalanmalı ki sömürülmediğimizi anlayalım.
Değil mi ki halklarımızı birbirine kırdıran eşit olmayan geri bırakılmışlıklardır!