- 03-02-2020 16:07
- 126
Piyasa öyle bir hal almış ki, ne bir düzen ne de bir ilke kalmış. Kim nasıl tutturuyorsa o şekilde işini yürütmektedir.
Piyasa haydutları tarafından spekülasyonlar yapılmaktadır. Arsa fiyatları ve ev fiyatları almış başını gidiyor.
Ev fiyatlarını tutmak mümkün değildir. Normal fiyatların çok üzerinde seyreden fiyatları kim yükseltiyor?
Evet, maliyet fiyatlarının yükseldiği doğrudur. Yani bir evin maliyeti birkaç yıl öncesine göre yükselmiştir.
Ancak şu anda piyasa fiyatları kadar yükselmediği de aşikârdır. Özellikle İlimizdeki fiyat artışları çevre illere göre çok daha yüksektir.
Örneğin komşumuz Diyarbakır’ın lüks semtlerindeki daire fiyatları İlimizdeki emsal semtlerde bulunan daire fiyatlarına göre çok daha ucuzdur.
Peki, İlimiz Batman’da daire ve arsa fiyatları neden bu kadar pahalı? Öncellikle imar alanları Belediye tarafından yeterince genişletilmedi.
Belediye İlimizin dört yönünde de imar alanı belirlemeli idi. Bu alanları yeterince genişletemediği için arsa fiyatları uçtu.
Dar bir alana sıkışan imar alanı yüzünden yüksek katlı binalar yapıldı. Bu yüzden geçen haftalarda da yaşadığımız Deprem için de riskler meydana geldi.
Yatay yapılaşmanın dile getirildiği günümüzde dikey yapılaşmanın önünü alamadık. Maalesef bu anlamda çok kötü bir sınav verdik.
Dar bir imar alanında çok yüksek katlar yaptığımız gibi bu yapılarda bulunan daireleri de çok yüksek fiyatlara satmış olduk.
Belediyenin imar alanını genişletememesi arsa fiyatlarını uçurdu. Bunu fırsat bilen piyasa haydutları spekülasyon yaparak işin vahametini artırdı.
Daha temeli atılmamış daireleri satan, sattığını söyleyen, yok sattığını söyleyenler yaptıkları spekülasyonlarla fiyatları artırmaktadır.
Dar alanda imarlı arsa satanlar fahiş fiyatlarla arsalarını satmaktadırlar. Ya da kat karşılığı verenler yüksek yüzdeliklerle müteahhite devretmektedirler.
Arsa sahipleri arsalarını yüzde kırk beş, yüzde elliye varan oranlarda kat karşılığı ile devretmektedirler.
Bu kadar yüksek oranlarda devredilen arsalardan dolayı inşaat maliyetleri yükselmektedir.
O yüzden yani arsa fiyatlarının düşürülmesi için imar alanlarının olabildiğince artırılması gerekmektedir.
Bu konuda Belediyeye düşen yükümlülükler vardır. Belediyenin bu yükümlülüklerinin bilerek buna uygun davranması inşaat maliyetlerini düşürecektir.
Daha rahat ve yaşanabilir kentler için yatay yapılaşmaya geçilmesi gerekir. Bu da arsa fiyatlarını düşürmekten geçer.
Ancak bu da kentin genişlemesine yol açacaktır. Genişleyen kent için ulaşım ve altyapının artırılması ve uzatılması zahmeti ortaya çıkacaktır.
Yatay yapılaşma Belediyeyi biraz daha fazla çalıştıracaktır. Bu da Belediyenin işine gelmeyeceği için buna yanaşmayabilir.
Ayrıca ve en önemlisi bu Piyasa haydutlarının işine de gelmeyeceği için de buna karşı koyacaklardır.