USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Roma gezisi

Roma gezisi

5-9 Ekim tarihlerinde İtalya’ya gitme fırsatı buldum. “Tebdili mekânda hayır vardır”, “Seyahat eden sıhhat bulur” sözleri gereğini yaptım.

Roma’da kaldığım 4 gün içerisinde olabildiğince yer gezmeye çalıştım. “Kolezyum”, “Panteon”, “Aşk Çeşmesi”, İspanyol merdivenleri”, “Vatikan” , “Navonna meydanı” gezdiğim tarihi mekânlar idi.

İlk olarak Kolezyumu gezdim. Kolezyum Roma’da en çok turist ağırlayan bir mekândır. Dünyanın yedi harikasından biri olan Kolezyum’a normalde giriş ücretlidir.

Ancak tevafuken ücretsiz giriş gününe denk geldim. Her ayın ilk Pazar günü giriş ücretsizdir. Ücret kapsamında Kolezyum, Roma forumu, Paletino tepesi vardır.

Ücretsiz giriş yaptığım için Roma forumunu da gezme imkânı buldum. Kolezyum gladyatörlerin dövüş mekânı olarak bilinir.

MS 80 yılında imparator Titus zamanında bitirilen Kolezyum 50 bin ile 80 bin arasında insan kapasitelidir.

Kolezyum etrafında Roma forumu vardır. Roma Forumu; Antik Roma’nın geliştiği merkez bölgesidir. Her türlü toplumsal ve ticari faaliyet burada yürütülmekteydi.

Roma forumunun içinde o kadar çok tarihi mekân var ki, hangi tarafa dönerseniz bir tarihi yapı görürsünüz.

Hava da güzel olduğu için tarihi mekândan tarihi mekâna koşturdum. Bir an önce olabildiğince gezmeye çalıştım.

Gezdiğim alanlar birbirlerine yürüyüş mesafesindeydi. Akabinde “Panteon”a yürüyerek gittim. ”Panteon” tüm tanrıların tapınağı anlamına gelir. Tüm tapınaklar içinde en fazla korunan yapıdır.

“Panteon”a girişte uzun bir kuyruk vardı. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra içeri girebildik. İçeride ayin için sıralar vardı. Aynı zamanda tepesinde dairesel bir boşluk vardı.

“Panteon” çıkışında tarihi sokaklar arasında bir dondurmacıda “Galetta” dedikleri dondurma yedik. Akabinde “Trevi çeşmesi” Türklerin de “Aşk Çeşmesi” dedikleri çeşmeyi ziyaret ettik.

Roma’nın en büyük barok çeşmesi olan “Aşk Çeşmesinde” insanlar bozuk para atıp dilek tutarlar. Anlayışa göre bu parayı atan tekrar Roma’ya gelir.

Bu arada buradan çıkıp “İspanyol merdivenlerine” yürüyelim dedik.” İspanyol Merdivenleri”ne yakın meşhur “Pompi tramisu” mekânında tramisu yedik.

Tramisu’yu kutu içinde alıp dışarıda yedik. Oturacak yer veya mekân yoktu. Genelde oturulacak yerlerde oturursanız ayrı bir servis ücreti alırlar.

“ İspanyol merdivenleri”  1723-1725 yılları arasında inşa edilmiş olup 135 basamaktan oluşmuştur. Normalde merdivenlere oturmak yasaktır. Ancak merdivenlerin üzerinde oturan kalabalık bir topluluk görünce ve aynı zamanda yorulduğum için ben de oturdum.

Akabinde “Navona meydanı” na gittim. Her zaman canlı bir meydan olan bu mekân MS 1. Yy da Dominatus Stadyumu’nun bulunduğu yere inşa edilmiştir.