- 05-03-2022 08:57
- 04-03-2022 13:57
- 102
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Allahım! Receb ve Şa'ban'ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan'a ulaştır." (Ahmed b. Hanbel; Müsned)
"Hakkımızda mübarek kıl" ınması için dua edilen ayların ikincisi olan Şaban ayına 4 Mart Cuma günü girmiş olacağız.
Bediüzzaman:
Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şaban-ı Muazzamda üçyüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadir'de otuz bine çıkar. (Şualar)
Ranazan ayından sonra oruç tutmanın en faziletli olduğu şaban ay'ı dır.
İçinde BERAET kandilini barındırması ona ayrı bir değer ve mana katmıştır.
Sünnet orucun tutmak isteyen veya kazası olanlar için fırsat ayıdır.
Âişe (radıyallahu anhâ) şöyle dedi:
"Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hiç bir ayda, şaban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi." (Müslim, Siyam 176; İbni Mâce, Siyam 30)
Başka bir rivayette: “Pek az bir kısmı hariç, şaban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi” denilmektedir. (Buhârî, Savm 52; Müslim, Siyam 177)
“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)
"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (on beşinci günde) oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala dünyaya en yakın göğe inerek (rahmet nazarı ile bakarak) fecir oluncaya kadar, 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım! Belaya duçar olan yok mu, ona afiyet vereyim! Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?' buyurur." (İbni Mâce, İkâmet, 191)
Medineye hicretten sonra Şaban ayında Ramazan orucu farz olundu.
Şunu da unutmayalim ki Ramazan orucunu oruçlu karşılamamak için Saban'ın son günleri veya on beşinden sonra oruç tutmak mekruh yani iyi olmadığıdır.