SAĞLIK BAKANLIĞI VE COVİD-19

SAĞLIK BAKANLIĞI VE COVİD-19

Covid-19 la mücadeledeki başarısızlığı ve hastalığın artmasındaki neden, niçin ve sebeplerini irdelediğimizde; birinci sebebin Sağlık Bakanlığı’nın yanlış uygulamaları olduğunu görürüz.

Bir başka ifadeyle hastanelerdeki Covid-19'a yakalanan yani testi pozitif olan ve hastalığı devam eden vatandaşa ambulansla değil "kendi imkanları" ile evlerine göndermeleridir.

Daha önce bu tür hastaları ambulansla hizmet edilirken, hangi mantık ve gerekçeyle böyle bir uygulama kaldırıldı?

Bilim kurulu ve sağlık bakanlığı bulaşıcı olan bu hastalığın, karantina tedbirleri ve izolasyonla daha iyi mücadele edileceğini bilmiyorlar mı?

Bu tür hastaları tedavilerinin devamı için ambulansla evlerine götürülmesi zaruret olduğunu düşünemiyorlar mı?

Bilmiyorlar veya düşünmüyorlarsa kenara çekilsinler ve işin ehli gelsin doğru dürüst Covid-19 la mücadele etsin.

Bu mantık böyle devam ettiği müddetçe sittin sene geçse de gerekli başarının sağlanacağına inanmıyorum.

Şu bir gerçek ki "kendi imkanlarıyla" toplu taşıma veya taxi ye binen Covid-19 hastası hastalığın genele yayılmasına sebep olduğudur.

Diğer illeri bilmem ancak Diyarbakır Gazi Yasargil Araştırma hastanesindeki bu uygulama Covid-19 yayılmasına öncülük ettiğidir.

Vatandaşı suçlamak, aşı olmayanları hedef tahtasına koymak, sokağa çıkma yasağı, camilerde sünnete uygun ibadetin yapılmaması ve benzeri tedbirlerin geçici faydaları olabilir. Ancak hastanelerde Covid-19 hastalarını "kendi imkanları" ile toplu taşımaya yönlendirilmesi bunca çabaların boşa gideceği gerçeğidir.

Çin'in wuhan kentinde çıkan Covid-19 hastalığının günümüze kadar gelmesi, dünya üzerinde etkili ve tahriplere sebep olması tedbirsizliğin bir eseri değil midir?

İlk iki aşısını olmasına rağmen hastalığa yakalanıp testi pozitif ve evde tedavi olan eşimin acılarının artması üzerine sabah saatlerinde Diyarbakır'daki Gazi Yasargil E.A. hastanesine ambulansla götürdüm.

Hastalığın akciğerde hafif tahribat yaptığını belirten doktor, gerekli reçeteyi yazıp serum taktırıp ve tedavinin evde devam etmesi için gerekli bilgiler verildi. Buraya kadar her şey güzel.

Doktorun "hastanızı kendi imkanlarınızla eve götürünüz" demesini şaka zan ettim. Doktora "eşim CORONA hastası arabamda yok. Geri kalanla (halk, belediye otubüsü veya taxi) götürürsem hastalığın yayılma riski yüksek" dediğimde Doktor "Haklısın ancak Sağlık bakanlığının emri gereği ambulans veremeyiz."

Hastane içindeki koşullar, hijyenik kurallarındaki eskillikler, hastaların refakatçi ve bir birleriyle diyalogları tam bir traji komik.

Vatandaş olarak bu duruma gülermisin ağlarmısın.

Bunca mücadele, tedbirler, sokağa çıkma yasağı, iş yerlerinin kapanması ve benzeri tedbirlerin boşa gitme riski.

Yazık ki ne yazık.

Bilim kurulunu teşkil eden kocaman Profesörler! Covid-19 hastalarının karantina şartlarına uygun tedavi ve nakilleri için ambülansın zorunlu olduğunu ilgili birimlere neden bildirmiyorlar.

Yine ey Sağlık Bakanlığı Covid-19 hastası birisinin tedavisinin evinde devam etmesi için (bu da doğru değil ancak imkan meselesi) "kendi imkanlarıyla evinize gidin" denilmesi yerine karantina tedbirlerine uygun biçimde "Ambulansla" evlerine gönderilmesi daha doğru olmaz mı?

Sağlık bakanı Sayın. Fahrettin KOCA lütfen vatandaşın Covid-19 ile mücadelesine sizde hastanelerde ve ambulans temini ile destek olun. Doktorların Covid-19 hastalarını "kendi imkanlarınızla evinize gidin" demek zorunda bırakmayın.

Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ