- 30-03-2015 21:42
- 146
Bu hafta konuğumuz Petrol İş Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik’ti.
Batman için petrol demek büyüyüp gelişmek demekti. Batman için petrol demek kısa sürede ilçe olmak, akabinde il olmak idi.
Batman’ın geçmişi 60–70 yıldır. Petrolün bulunması ve işlenmesi için Rafineri kurulması ile eski ismi ile İluh şimdiki ismi ile Batman’ın serüveni başlar.
1958 yılında kurulan Batman Rafinerisi Türkiye’nin ilk Rafinerisi idi.
İlk Rafinerisi ama kendinden çok sonraları kurulan Aliağa-İzmir, İzmit ve 1980’den sonra kurulan Kırıkkale Rafinerileri kapasite ve çalışan sayısı olarak ilk Rafineri olan Batman Rafinerisini kat be kat geçti.
Neden böyle olduğunu hepimiz biliyoruz. Batman, kendi Rafinerisine sahip çıkmamıştı.
Modernize edilmeyen Rafineri giderek küçüldü ve çalışan sayısı giderek azaldı.
Konuğumuz olan Mustafa Tekik’e son ayların gündeminde önemli yer tutan TPIC işçilerinin durumunu sorduk.
Başkan, TPIC’in kuruluş amacını anlatarak söze başladı. TPAO’nun yan kuruluşu olmakla TPAO’nun mevzuat gereği yapamadığı personel ve malzeme alımlarını gerçekleştiren TPIC Siyasilerin “arpalığı” haline gelmişti.
Mustafa Bey, TPIC işçilerinin çalıştıkları asıl işin dışında çalışıyor gibi gösterilince (temizlikçi, bahçıvan v.s.), sendikaya üye olamadıklarını söylüyor.
Günde 12–14 saat gibi uzun süreli ve ağır işler sınıfında çalışmalarına rağmen temizlikçi olarak gösterilmesi olayın hukuki ve ahlaki olmadığını göstermektedir.
Petrol İş Şube Başkanı, şu anda 6 aylık bir süre için asgari ücret verilerek palyatif bir çözüm bulunduğunu belirtti.
İkinci bir 6 ay daha işçilere asgari ücret verilerek durumun sonlanabileceğini söyleyen Mustafa Bey, TPAO’nun TPOC diye bir şirket kurduğunu ve artık TPIC vasıtası ile değil de TPOC ile aramaları gerçekleştireceğini söylüyor.
İşten atılmak istenen işçilerden her birinin kredi borçlarının bulunduğunu ve borçlarını ödemeyecek durumda olduğunu ifade etti.
TPIC işçilerinin atılmaması için yaptıkları eylemlerde Batman halkının desteğini görmediklerini ekleyerek Batman’da yaşayan insanlara sitem etti.
Batman’da yaşayan insanlarda, Batmanlılık bilincinin gelişmediğini, Batman’da yaşadıkları halde Çevre İl ve İlçelerinin kimliklerini taşıyan, aidiyet duygusu olmayan dolayısıyla Batman ile ilgili sorunlara toplumsal refleks geliştiremeyen bir toplum ile karşı karşıya olduğumuzu açıklayan Petrol İş Şube Başkanına katılmamak mümkün değildi.
“Toplu İş Sözleşmesi çalışmaları nasıl gidiyor?”, diye sorduk. Başkan TÜPRAŞ ile sözleşmenin neticelenmek üzere olduğunu ve yapılacak zammın yüzde 10 ila 12 arasında olacağını söyledi.
TPAO ve BOTAŞ gibi kamu kuruluşlarında ise sürecin uzayacağını ve Haziran ya da Temmuz gibi sözleşmenin neticelenebileceğini söyledi.
Başkan “sözleşme maddelerine tahsil görenler için prim, ağır ve tehlikeli iş için prim ve istihdamın artırılması yönünde madde eklemek istiyoruz “dedi.
TÜPRAŞ Rafinerisi için modernize istediklerini ancak TÜPRAŞ yönetiminin rantabl bulmadığı için TÜPRAŞ’I modernize etme düşüncesinde olmadıklarını söyledi.
TÜPRAŞ Batman Rafinerisinde üretilecek benzini kullanmak istediklerini TÜPRAŞ Genel Müdürüne ilettiklerini ancak bu isteğe sıcak bakılmadığını ifade eden Başkan, pazar içinde bölgenin ve Kuzey Irak Federe bölgesinin yeterli olduğunu ilave ettiklerini söyledi.
Tüm bu gayretlerden sonuç alınamadığını da söyleyerek TÜPRAŞ ile ilgili sohbet konusunu kapatmış oluyor.
Konu dönüp dolaşıp siyasete geliyor ve Başkanın neden bu seçimlerde aday olmadığını soruyoruz.
Başkan her sandık kurulduğunda aday olmayı uygun görmediğini söylüyor.
Belediye Başkanlığı için de “aday olmasaydım, iyi bir maaşı ve makamı olmadığı için tuzu kurudur diyeceklerdi” dedi.
Başkan “seçimlerden sonra HDP olarak barajı geçemezsek kabahati kendimizde ararız. Kendimizi sorgulayarak kendimizi anlatamamışızdır. Parlamento dışı kalmış sivil inisiyatifler ile beraber çalışma yapacağız” ifadeleriyle de “HDP, seçim barajını aşamazsa ne olur?” sorumuza yanıt verdi.