SANAL DÜNYAYA DOĞRU

SANAL DÜNYAYA DOĞRU

İnsanların kucaklaştığı, tokalaştığı ve birbirlerini ziyaret ettiği dönemden mesafeli durduğu, tokalaşmayı kestiği bir döneme girdik.

Pandemi nedeniyle ziyaretlerin de kesildiği bir döneme geldik. Bu bir sağlık önlemi olarak görülebilir.

Ancak sağlık önlemleri dışında zorunlu olmayan ve insanları birbirinden uzaklaştıran bir durum var ki bu daha vahimdir.

İnsanlar ellerinde bulunan cep telefonları nedeniyle birbirlerini dinlemiyor, birbirlerine bakmıyor ve konuşmuyorlar.

Meramımızı yüz yüze dile getireceğimize sanal medya ortamına girerek dile getiriyoruz. Göz teması kurmuyor samimiyet oluşturmuyoruz.

Herkes kendine has bir sanal Dünya oluşturup içinde gezmektedir. Duyu organları kendine has bu Özel Dünya’ya bağlanmış.

Sanal Dünya’yı oluşturanlar bu işi ileriye taşımak istemektedirler. Öyle bir durum ki, tüm özel ve genel bilgilerimiz bilinir hale geldi.

Artık neden hoşlandığımız, hangi fikre mensup olduğumuz, ne tür kitaplar okuduğumuz, düşüncelerimiz vs her şey bilinmektedir.

Toplanan veriler sayesinde; evlenmek için kimlerin aday olabileceği, ne tür yemek yiyebileceğimiz, hangi kitapları okuyabileceğimiz belirlenmektedir.

Gezdiğimiz yerlerin bilgisi ile ne tür yerlerden hoşlandığımız belirlenerek buna benzer yerler tavsiye edilmektedir.

Bu bilgileri toplayanlar artık bir sonraki aşamaya geçmek istemektedirler. Artık sanal bir Dünya oluşturmak istemektedirler.

Her insanın zevkleri, istekleri, alışkanlıklarına uygun bir Sanal Dünya oluşturup insanı Gerçek Dünya’dan koparmak istemektedirler.

Sanal Dünya’da dolaşımı sağlayan oyunlar ile işe başladılar. İnsanlar sanal bir ortamda gezinerek oyun oynamaktadır.

Bunun bir sonrası insanın olmasını istediği kişi, olmasını istediği ortam, olmasını istediği zaman da yaşıyormuş gibi Sanal bir Dünya oluşturmaktır.

Geçen günlerde Facebook CEO’su Mark Zuckerberg Facebook ismini değiştirerek “Meta” yaptığını söyledi.

Zuckerberg ayrıca yakın gelecekte geliştireceği sanal evren Metaverse’ü tanıttı. Facebook sadece AB içerisinde 10 bin mühendisi bu iş için alacağını ifade etti.

Metaverse, evren ötesi demektir. Yani yaşadığımız gerçek âlem dışında sanal bir âlem oluşturmak istenilmektedir.

İnsanlar gerçek âlemde gerçekleştiremedikleri arzu ve özlemlerini bu Sanal âlemde gerçekleştirmek isteyeceklerdir.

Bir bakıma Hasan Sabah’ın müritleri için oluşturduğu Cennet biçiminde, arzularını gerçekleştirmek isteyenlerin kendine has bir Cennet oluşturdukları bir Sanal Evren oluşacak.

Ancak her ne olursa olsun gerçek evren’den kopma mümkün olmayacaktır. Gerçek evrende bulunup sanal evrende gezinmenin handikapları elbette olacaktır.

Gerçek Dünya’da yaşarken ve fizyolojik ihtiyaçlara sahip iken Sanal evrende dolaşmanın bunu sağlayamaması bir çelişki oluşturacaktır.

Bu çelişkiler ne kadar giderilebilir bunu ileriki safhalarda göreceğiz. Ancak gerçek olan, insanın arzularını gerçekleştirmek istediği bir ortama sahip olmasıdır.

Bir diğer gerçek ise her insanın gerçek Dünya’dan bir gün kopacağıdır. Bu kopmadan sonra insanın durumu ne olacak?  

Her insan bağlı olduğu inanç ve değerleri ile bu soruya ayrı cevap verebilir. İnancın tatmini ise arzularını gerçekleştirebileceği bir yerin olmasıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
Ekrem IŞIK
Ekrem IŞIK 3 yıl önce
Rica ederim
İsmail Hakkı TANYILDIZI
İsmail Hakkı TANYILDIZI 3 yıl önce
Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte hayat tarzımıza etki ettiğini güzel bir şekilde anlattığınız için Allah razı olsun Ekrem kardeşim.