- 01-03-2022 08:17
- 128
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Dünya üzerinde bir istikrarsızlık oluşturdu. Özellikle ekonomisi iyi olmayan Ülkeleri etkiledi.
Dünya genelinde en fazla Doğalgaz rezervine sahip olan Rusya ve Avrupa Doğalgaz rezervi bakımından dördüncü sırada olan Ukrayna’nın Savaşta yer alması sıkıntı oluşturacaktır.
Türkiye’de daha yakın zamanda Doğalgaza gelen yüksek zam yetmiyormuş gibi bu savaşın etkisi de bizlere olumsuz yansıyacaktır.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enerji santralarını etkisiz hale getirmesi yeni bir darboğazın oluşmasına neden olacaktır.
Rusya’nın Ukrayna’ya birçok yönden girmesi ve sivil halka yönelik saldırısı saha çatışması olasılığını artırdı.
Rusya kendisine başlatılabilecek gerilla savaşına karşı saldırıda kendinin kullanılabileceği Çeçen milislerini bölgeye taşıyacak.
Rusya’nın yayılmacı politikası nereye kadar sürecek? Kırım’ı işgali sonrası Kazakistan karışıklığı ve söz sahibi olması ardı sıra yeni şeyler getirdi.
Ukrayna’yı işgali ile Karadeniz sahiline hâkim olma girişimleri devam edecek mi? Hâkim olma girişimleri yeni işgalleri beraberinde getirecek mi?
Karadeniz’e birçok yönden hâkim olması ve Suriye’de etkin olması Türkiye açısından bir kıskaç arasında kalma görüntüsü oluşturacaktır.
Rusya savaşı uzatırsa ekonomik ve siyasi yönden etkilenecektir. O yüzden harekât yaptığı esnada bile çözüm masasına oturma girişimleri sürecektir.
Ancak Ukrayna’ya hâkim olmadıkça harekâtı bitirmek istemeyecektir. Bundan dolayı elini çabuk tutmak isteyecektir.
Rusya Ukrayna’da askerinin ölmesini istememektedir. Aksi takdirde iç kamuoyundan baskı ve tepki gelecektir.
O yüzden Vekâlet savaşı ile harekâta devam edecektir. Aksi takdirde Rusya’nın Afganistan’daki konumuna yakın bir konum oluşacaktır.
Amerika ve İngiltere burada dışarıda kalıp Rusya’yı ekonomik ve siyasi olarak zayıflatmakta aynı zamanda askeri kayıplarla iç kamuoyunu Putin’e karşı kışkırtmaktadır.
Diğer taraftan Amerika ve İngiltere Avrupa’nın büyük Ülkeleri olan Almanya ve Fransa’yı terbiye etmek istemektedir.
Avrupa Birliğinde öncü konumunda olan Almanya ve Fransa’nın bağımsız güvenlik birliklerini oluşturma gayretlerini de atıl bırakmak istemektedir.
Amerika ve İngiltere ve bunlar olmadan hareket edemeyen Almanya ve Fransa Ukrayna’yı yalnız bıraktılar.
Amerika ve Avrupa Ülkeleri göstermelik birtakım yaptırımlar ile Rusya’ya karşı tedbir almış gibi Dünya kamuoyunu etkilemek istiyorlar.
Rusya bu harekâtı çok uzun sürdüremez. Zira her geçen gün kendisi de olumsuz etkilenmektedir. Hem savaş maliyetini hem kayıpların yükünü karşılamak istemez.
Savaşın uzaması Ukrayna’daki sivillerin yerlerinden olması ve Avrupa’ya doğru akın etmesi Avrupa’nın istemediği bir şeydir.
O yüzden Avrupa Ülkeleri de Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmanın sona ermesini istemektedir.
Özellikle Almanya ve Fransa bu göçün ekonomik etkisini yüklenmek istemektedir. Polonya, Estonya ve Moldova akrabalarının olduğu Ukrayna’da çatışmanın sona ermesini istemektedir.
Amerika ise NATO güvenlik sistemi şemsiyesinin ne kadar gerekli olduğunu şemsiye altındakilere göstermek istiyor.
Rusya ise Ukrayna’nın NATO şemsiyesi altına girmesi halinde kendisi için bir tehdit oluşturacağını görüyor.
Öyle görüyor ki, Rusya kendinden ayrılan Ülkeleri kontrol altına almak için elinden geleni yapacak ve sırayla kontrol edeceği duruma getirmek isteyecektir.