- 30-01-2015 13:07
- 34
İnsan yaşamında illet diye tasvir edilen alışkanlıklar, zaaflar, hasiyetler, dostluk ve arkadaşlıklar vardır! Bunlardan kurtulmak zordur. Kurtulmaya karar vermek, bu kararı hayata geçirmek ve hayatı eski akışına döndürmek, bu illete müptela olmak gibi kolay değildir!
Tüm zor aşamaları kat edip, fiziki olarak araya sınır çektiğinizi düşündüğünüz anda onun üzerinizde bıraktığı negatif etkilerle yüzleşirsiniz! Beyninizde, cebinizde, yüreğinizde, açılan delikler, kocaman çürükler ve büyük tahribatlar…
İnsan uzun süre kirli havaya maruz kalınca normalin bu olduğunu sanır, içinde bulunduğu durumun anormalliğini temiz hava ile buluştuğu anda anlar(yada kirli hava onu hasta edince)!
O anda kirli havayı, onun size kaybettirdiklerini ve yaşanan kayıpları görme fırsatınız olur!
Tıpkı sigara gibi! Sigarayı bıraktığınız anda o sizi bırakmaz, içinize yerleştirdiği zaman ayarlı bomba çalışmaya devam eder. Bu bombanın miadının sona ermesi için en az 15 senelik bir ömür gerekir!!! Tablo şöyle;
Siz sigarayı bıraktığınızdan 20 dakika sonra, kan basıncınız düzelir. Kalp atışlarınız normale döner. El ve ayak ısınız olağan halini alır.
8 saat sonra kanınızdaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer. Kanınızdaki oksijen seviyesi normale döner. 24 sat sonra karbonmonoksit vücudunuzdan tamamen atılır. Akciğerleriniz sigaranın neden olduğu mukusu temizlemeye başlar. Kalp krizi riskiniz azalmaya başlar. 48 saat sonra vücudunuzdaki nikotin tamamen temizlenir. Koku ve tat duyularınızda artış kaydedilir.
72 Saat sonra, nefes almanız kolaylaşır. Enerji seviyeniz yükselir, 2-12 Hafta sonra, kan dolaşımınız daha sağlıklı gerçekleşmeye başlar. Akciğer fonksiyonunuz %30 oranında artar. Yürüme ve koşmanız kolaylaşır. 3-9 Ay sonra öksürük ve göğüsteki hırıltılarınız azalır. Nefes alma sorunlarınız iyileşir akciğerlerinizin enfeksiyona karşı direnci artar.
1 Yıl Sonra, Kalp hastalığı riski, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yaklaşık yarısına iner.
5 Yıl Sonra, Ağız ve gırtlak kanserinden ölme riskiniz azalır.
10 Yıl Sonra, Akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner. Kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.
15 Yıl sonra, felç geçirme ve kalp krizi riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye iner.
Özetle, sigarayı bırakmanız bile bu ondan kurtulmanız anlamına gelmiyor. Eğer sizi ölümcül bir hastalığın pençesine bırakmamışsa bile ondan tam olarak kurtulmanız 15 yılı buluyor. Tabii o kadar ömrünüz kalmışsa!
Siyasette ve günlük yaşamda da benzer illetler vardır!
Severek katlanır, olmazsa olmaz olarak görür, ondan zevk ve mutluluk duyarsınız. Biri sizi uyardığındaysa o benim yol arkadaşım dostum, sırdaşım dersiniz. Onu terk etmeyi ihanet olarak görürsünüz.
Halbuki o illet sizi zillete götürüyor, haberiniz yok!
O illetin farkına vardığınız anda kararı vermekteki şaşkınlık ve çelişkiyi üzerinizden atsanız bile yaşayacağınız travma ile uzun süre yaşamak zorunda kalırsınız.
Travmayı atlatmak için süreci hızlandırmanız gerekir, çünkü o illetin size yaşattığı zilletin ayak seslerini duymaya başlarsınız!
Akciğeriniz, mideniz ve kalbiniz siren çalar, beyniniz zonklar!
Gerçeklerle yüzleşmek, hem fiziki, hemde psikolojik olarak çok büyük acılar yaşatır insana. Mücadele, çetin ve uzun solukludur. Sabretmek, dik durmak gerek. İlleti iyi tanımak, nerelere kadar sirayet ettiğini tespit etmek ve tam olarak kopmanın şekli, yeri ve zamanını iyi ayarlamak gerek.
Herkes hata yapabilir, ticaret, siyaset, din, aile ve sosyal alanda zaaflar gösterilebilir. Ama büyük hatalara, büyük hataların uzun süre sürdürülmesine kimse Eyvallah demez.
İşin uzmanları, yılda 3 milyon insanın canını alıyor, birçoğunun uzuvlarını kesip parçalıyor, aileleri dağıtıp çocukları yetim bırakıyor, milyarlarca lira parayı kül ediyor demesine rağmen, hala sigara içiyorsanız, siz bu katliama ortaksınız. Bunu bilmiyordum deme gibi bir lüksünüz yok!
Esed, Sisi, Saddam ve Hitlerin toplamından daha çok insan öldürüp daha çok zulüm yapan bir illete müsamaha göstermek, zaaf değil gaflettir.
Onu alıp cebine, kalbinin üstüne, dudağının arasına almak ihanettir!
Dumanını arkadaşının, ailenin, çocuğunun üstüne üflemek vahşettir!
Sigara ve sigara gibi sinsi tüm alışkanlıklar, dostluklar ve zaafların bertaraf edildiği yarınlar dileğiyle, sağlıklı ve mutlu kalın…