SP VE AK PARTİ İTTİFAKI OLABİLİR Mİ?

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, artan işsizlik, bitmeyen terör, dış ilişkilerdeki sıkıntılar... Siyasi istikrarı etkilemekte, erken seçimi gündeme getirmektedir.
İktidarın yaptığı anketlerdeki oy kayıpları, güven endeksinin düşüşte olması ve erken seçim olasılığı; onları yeni ortaklıklar bulma arayışına sevk etmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saadet Partisi Genelkurul Başkanı Sayın Oğuzhan Asiltürk  ile başlayan görüşmeleri bu minvalde değerlendirmek gerekir.
Ak Parti ile Saadet Partisi arasında ittifak olabilir mi?
Uzlaşma olur, ülkenin çıkarları; partilerin çıkarından daha üstün ve buna uygun yasalara öncelik verilirse "neden olmasın."
Eski milli görüşçü Ak Parti'lilerin söylem, tavır ve kibirlerine bakılırsa çok zor olacağı hatta imkansız olduğudur.
Saadet Partisi'nin seçim yasasının zoruyla millet ittifakında yer alması sonucu camilerde, vaiz ve sohbetlerin olduğu ortamlardaki tavırları ise ayrı bir sıkıntıdır.
Bu kişi ve guruplar; Saadet Partisini yetkili organlarının ve gerekli değerlendirme yapacak kapasitelerinin olduğunu ve ilkelerini kabul etmezler. 
Sadece "Sayın Cumhurbaşkanının teklifini niye kabul etmiyorsunuz", "Hainsin"... suçlama ve ithamlarda bulunurlar.
Eski milli görüşçüleri ve trolleri bir kenara bırakarak ülkenin âli çıkarları için; Ak Parti ile Saadet Partisi arasında ittifak olabilmelidir.
SP Genel başkanı Temel Karamollaoğlu: "Biz temel prensiplerimizden taviz vermeyiz. Mesela Başkanlık sistemi. Bu sistem Türkiye'yi taşıyamaz... Şeffaflık olmadan güven olmaz. Birçok ihale yapılıyor şeffaf değiller. Bugünkü sistemle kutuplaşmayı önleyemezsiniz. Bütün karar yetkisi bir kişide... Mutlaka değişikliğe ihtiyaç vardır."
Şûrâ suresi 38. ayet: "Onlar Rabblerinin çağrısına uyarlar ve namazı dosdoğru kılarlar. Aralarındaki işlerini istişâre ederek yürütürler. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da Allah yolunda harcarlar."
Ak Parti ile SP ittifak olabilmenin birinci şartı başkanlık sistemimin daha makul, denetlene bir ve meclisin güçlenmesine yani meşveretin önem arz ettiği bir sisteme geçiş için yasal düzenleme şartı ile mümkündür.
Ülkenin ihtiyacı ve halkın artarak talebi de bu yöndedir.
MetroPOLL anketti: "Halkın %58'i Türkiye'nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yapması gerektiği, %35'lik kesim ise başkanlık sisteminde kalmasını" istediğidir.
Haber Türk'e konuşan SP. Lideri Karamollaoğlu: "Ak partiyle ortaklık yapılabilir. Doğru bulmadığımız politikaları değiştirdiği zaman ortaklık yapılabilir demiştim... Biz ilkeler üzerinde duruyoruz... Esas olan bizim ilkelerimiz, prensiplerimiz ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulabilmesi için hangi adımların atılması gerektiğidir."
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "İstihare eden zarar etmez, istişâre eden pişman olmaz"(Taberani)
Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ