- 05-09-2016 21:47
- 150
Türkiye, güneyinde oluşturulmak istenen Devlet’in kendine sorun oluşturacağını farkederek Suriye’ye müdahale etmek zorunda kaldı.
Sonraki aşamada kendinden de toprak koparma peşinde koşacak Güney’de oluşturulmak istenen koridor Devlet, Türkiye’nin çözmesi gereken hayati bir meseleye dönüşmüştü.
Suriye’de birçok Devletin hesabı bulunmaktadır. Ondan dolayı Türkiye, Suriye harekatında çok dikkatli olmalıdır.
Her şeyden önce ABD sinsi bir şekilde Suriye’de hareket etmektedir. ABD, Suriye’de İslam cephesini oluşturan Ahrar’ur Şam ve El-Nusra gibi İslami yapıların güçlenmesini istememektedir.
Bunun için ne gerekiyorsa ABD yapmaktadır. ABD, DAİŞ gibi taşeron örgütlere de destek vermektedir. Ancak destek verdiği örgütlere silah yardımını, İslam Cephesinin eline geçer korkusuyla sınırlı miktarda yapmaktadır.
DAİŞ’e karşı gibi görünen ABD gerek Suriye’deki gerek Avrupa’daki İslami hassasiyete sahip insanların İslami cephe altında Ahrarur Şam ve El Nusra’ya katılmalarındansa DAİŞ’e katılmalarını istemektedir.
ABD birçok taşeron (El-Hazm gibi) örgüt kurmuş durumdadır. ABD, Türkiye’nin Suriye’de etkili olmaması için kurduğu taşeron örgütleri TSK’ya saldırtabilir.
Türkiye, Suriye içlerine herhangi bir örgüt ve ülkenin ciddi muhalefeti olmadan ilerledi. Ancak bu durum Türkiye’ye kurulmuş bir tuzak olabileceği düşüncesiyle istihbarat güncellemesi yapıldıktan sonra ilerleme sağlanmalıdır.
Türkiye güneyinde oluşturulmak istenen koridora karşı hamle yaparak kendi kontrolünde tampon bir bölge oluşturmak istemektedir. ÖSO bu tampon bölgede kontrolü sağlamada yetersiz kalabilir.
Suriye İslam Cephesinin buraya yerleşmesini ise ABD istemez. Suriye Rejim güçlerinin ÖSO ile birlikte yerleşmesi ve Türkiye içinde bulunan mültecilerin burada yer edinmeleri mümkün olabilir.
İran ise Suriye Rejim güçlerinin Suriye’nin tümünde kontrolü sağlamasını istiyor. Suriye’de İran, Esed ve Rusya beraber hareket etmektedirler.
Rusya, İran ve Suriye Rejimi oyunu daha açık ve net oynamaktadırlar. Suriye halkının daha fazla zulüm görmemesi ve Suriye’nin kuzeyinde koridor oluşturulmaması adına bu üç Ülke ile işbirliği yapmak Türkiye için daha uygun gözükmektedir.
Türkiye Suriye politikasında denge politikası yürütmeli, ancak ABD, AB ve arka planda oyunu tezgahlayan İsrail’e asla güvenmemelidir.
Türkiye, Suriye içinde attığı adımları lehine olmak şartı ile Rusya, İran ve Suriye rejimi ile koordineli yapmalıdır. Suriye’nin Üniter yapısını bozmak isteyen ABD ve İsrail cephesine sırtını dönmemelidir.
Suriye’de onlarca örgüt bulunmaktadır. Her bir örgüt başka bir ülke tarafından kullanılmakta, finanse edilmekte ve onun namı hesabına çalışmaktadır.
Suriye’de o kadar çok oyun ve tezgah var ki, bir anda birçok ülke ve örgüt ile karşı karşıya kalınabilir. Adeta Sırat Köprüsünden geçer gibi her adım dikkatle atılmalıdır.