- 28-12-2020 17:33
- 140
Bir dönemler tarım ürünlerini yetiştirme konusunda kendi kendimize yetiyorduk. Ama şu anda tarım ürünlerinin çoğunluğunu ithal eder olduk.
Köyden kente göç nedeniyle tarım ürünlerini yetiştiren köylü sayısı azaldı. Köylü nüfusu yıllar geçtikçe azalmaya başladı.
Küreselleşme ile beraber Uluslar arası etkileşim arttı. Artık üreticiler arasında Uluslar arası rekabet durumu ortaya çıktı.
Tarımsal ürünler konusunda da daha ucuz olan ürünler, Ulusal sınırları aşarak daha fazla coğrafi alana hitap eder oldu.
Türkiye tarımsal arazi konusunda avantajlı olmasına rağmen bu avantajını yeterince kullanamıyor. Verimli arazileri ekip biçme konusunda yeterli çalışma yapılmıyor.
Köylünün özellikle ithal ürünleri ekmesi için teşvik edilmesi gerekir. Doğrudan gelir desteği bir teşvik gibi görünse de aslında bir teşvik değildir.
Özellikle ihtiyacımız olan ve dışarıdan ithal ettiğimiz ürünleri üreten çiftçilere ürettiği miktar kadar ve üretim sonunda yakıt desteği ve ürün desteği yapmamız gerekir.
Tarım arazilerinin miktarı konusunda herhangi bir sorunumuz yoktu. Ancak gün geçtikçe tarım arazileri azalmaktadır.
Tarım arazilerini azaltan da yine bizleriz. Verimli tarım arazilerini imara açıp tarım arazileri üzerine yüksek binalar yaparak geleceğimizi yok ediyoruz.
Batman çok verimli tarım arazilerine sahiptir. Batman Rafinerisi verimli tarım arazileri üzerine kurularak büyük bir yanlışlık yapıldı.
Bu yanlışa etrafında evler yapılarak katkıda bulunuldu. Her gelen Belediye verimli tarım arazilerini imara açarak tarım arazilerini azalttı.
Bir kere yanlış yapıldı diye yanlışa yanlış ile devam etmemek gerekir. Mevcut alanlar zaten kurulmuş. Bu eski alanların yeni yapılaşma için öngörülmesi gerekirdi.
Yeni imar alanları verimli tarım arazileri üzerine kurulacağına eski mahalleler kentsel dönüşüme tabi tutulmalı idi.
Şirin evler, Yeni mahalle, Cumhuriyet mahallesi, Bahçelievler vs gibi müstakil veya bir iki katlı evlerin bulunduğu mahalleler kentsel dönüşüme tabi tutulabilirdi.
Böylelikle yol, kanalizasyon, elektrik ve su gibi altyapı hizmetlerinin de kapasitesi artırılması yetecekti. Yeni altyapıya da ihtiyaç olmayacaktı.
Tarım arazilerinin artırılması, ekilmesi artan nüfus ihtiyacını karşılaması için elzemdir.