USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Tarım fuarı ve beklentiler

Tarım fuarı ve beklentiler

İlimizde fuar ve festivaller artık düzenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Bu tür çalışmalar bizler için de güzel bir renk ve etkinlik. Konu ile ilgili güncel bilgileri alabiliyoruz.

Sason, Kozluk, Hasankeyf ve Gercüş ilçelerimizde çok renkli çalışmalar oluyor. İlçeler için bunlar güzel etkinlikler. Tanıtımlar. Renklilikler…

Son olarak batman da gerçekleştirilen 5. Tarım Gıda ve Hayvancılık fuarı renkli ve şaşırtıcı görüntülerle gerçekleşti. Bana ilginç gelen şeylerden biri koca koca tarım makinalarının o daracık alana sığdırılmış olması. Maalesef alanın darlığı sergiyi istenilen hale getirememiş.

Bir an önce yeni bir Fuar ve sergi alanına ihtiyaç var bu göz ardı edilmemesi gereken bir nokta. Ve çok önemli…

Tarım aletlerini bir tarafa koyarsak üretici için Teknik ve elektronik alanda pekte sergilenecek bir şeyler yok gibiydi. Fuarın en güzel tarafı tabi yerel ürünlerin sergilenmesi ve yerel üreticilerin ürünlerini halkla buluşturması…

Fuar da genç bir girişimci kadrosuyla karşılaştık. OSB de paketleme işi yapıyorlar. AKTARBEY markası ile paketleme işine girişmişler. Her türlü baharatın paketlemesini yapıyorlar. Pekmez gibi değişik ürünlerinde ambalajlanmasını gerçekleştirip piyasaya sunuyorlar. Bu şekilde iç piyasaya çok güzel ürünleri var. Yerel de bulunan ve bulunmayan ürünleri getirterek bunları işleyip, paketleyip dağıtmak tabi ki çok güzel bir çalışma…

Kendileriyle bu konularda görüş alışverişinde bulunduk. Ham maddenin yerelden karşılanması için çiftçilerin teşvik edilmesini gerekirse onların da bilgilendirilerek destek olunmasını ve yerelde bu ürünlerin yetiştirilmesi için çalışmalar yapılmasını istedik. Onlarda bu konulara mümkün mertebe sıcak bakıyorlar. Ama tabi ki bu teşvik ve üretimlerin il Tarım ve Orman müdürlüğü ve Ziraat odaları tarafından belirlenmesi gerekiyor.

Aktarbey markası ile çalışmalar yürüten bu genç girişimcileri kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Aynı çalışmayı diğer ürünlerde de görmek lazım. Gerçi birçok üründe benzeri çalışmalar yapılmakla beraber üretilen ürünlerden marka isimler üretmek ve ülke geneli satışa sunmak çok önemli şeyler.  

Görünen o ki yerli üretimde en çok başarıyı LAVİ markalı Meyve suları gerçekleştiriyor.

Ve gayette başarılı bir marka. Hem üretimde hem pazarlamada hem de kalitede başarılılar. Bu başarının altında tabi ki imkân ve sermaye gücü yatıyor.

En başında da bu Projeyi düşünen ve gerçekleştiren zeka ve öngürü birikimi var. Dünya markası haline gelmesi ve ihracata ağırlık verilmesi tabi ki kalitesinden ve pazarlanmasından kaynaklanıyor. En önemli destekleri ise büyük bir sabır ve emekle gerçekleştirdikleri kendi ürünlerini yetiştirme imkanından kaynaklanıyor.

Lavi’nin yaptığı çalışmalardan ders çıkarılıp örnek alınmalı…

Batmanımızda her türlü ürün yetiştirilebiliyor. Yani ham maddemiz bol miktarda bulunuyor. Bizlere lazım olan üretimi arttırıp ham maddeyi işleyerek pazara sunmak. İşlenen temel maddelerinin üretilmesi yani ham madde kaynağının üretici tarafından üretilmesi ticari anlamda üreticinin ellerini güçlendiriyor ve daha ileri çalışmalar gerçekleştirmesine olanak sağlıyor.

Bu Fuarda daha çok üretilen hammaddeleri ve bu hammaddelerin geleneksel üretimini ile ilgili ürünleri gördük…

Muradımız ve arzumuz gelecek fuarlarda üretilen hammaddelerin fabrikasyon olarak üretilen ve hem iç ve hem da dış pazarlara pazarlanan ürünleri görmek.

Lavi Meyve Suları gibi çalışmaları Batman da üretilen tüm ürünler için görmek istiyoruz.

Vesselam…