- 22-10-2022 12:56
- 23-10-2022 10:07
- 98
Kamu kurumlarındaki israf, cumhuriyet tarihi boyunca gündemden hiç düşmemiştir.
Bu nedenle sürekli tasarruf tedbirleri genelgeleri yayınlanarak israfın önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
En son yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılmasının her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyet olduğu vurgulanmıştı.
Bu çerçevede kamu idareleri ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları ile il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile Kamu İktisadi Teşebbüslerinin nelere dikkat edileceği hususu en ince ayrıntısına kadar kararnamede yer verilmişti.
Kararnamede Kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyet olduğu, bu anlayışla kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarakta şu hususlara dikkat çekilmişti
Kamu hizmetleri, bütçe sınırları içinde kalınarak ayrılan kaynakların üzerinde harcama yapılmasına yol açılmadan azami tasarruf anlayışı içinde yerine getirilecektir.
Yılı ve takip eden yılların bütçelerinde ilave yük oluşturacak şekilde faaliyet genişlemesine ve iş artışına gidilmeyecektir.
Kamu kurum ve kuruluşları kendi kuruluş mevzuatında belirtilen faaliyet alanları ile doğrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama veya taahhütte bulunmayacak, ihale şartname ve sözleşmelerine alım konusuyla ilgisi olmayan unsurları dâhil etmeyeceklerdir.
Kamu kurum ve kuruluşları, yapacakları alımlarda ölçek ekonomisinden yararlanarak ihtiyaçların daha düşük maliyetlerle karşılanması amacıyla ortak alım yoluyla tedarikin yaygınlaştırılması için azami gayret göstereceklerdir.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurt içinde ve yurt dışında hiçbir surette hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanmayacaktır.
Ancak deprem riski nedeniyle yıkım kararı verilmesi halinde, o hizmet için tahsis edilebilecek Hâzineye ait taşınmazın bulunmadığının tevsik edilmesinden sonra, kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan veya tahsis edilmiş olan yerlere yeni inşaat yapılabilecektir.
Diğer taraftan, kesinleşmiş mahkeme kararı ile taşınmazın tahliyesi gibi kanuni zorunluluk hâlinde, o hizmet için tahsis edilebilecek Hâzineye ait taşınmazın bulunmadığının tevsik edilmesinden sonra, hizmet yeri ihtiyacının karşılanması amacıyla taşınmaz kiralarının yüksek olduğu mahaller dışında ve rayiç bedeli dikkate alınarak taşınmaz kiralanabilecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca taşıt edinimleri ihtiyaç analizlerine dayandırılacak, acil ve zorunlu hâller dışında her ne suretle olursa olsun yeni taşıt edinilmeyecektir. Mevcut taşıtlar da ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek, ihtiyaç fazlası olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar ihtiyacı olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecektir.
Kamu kurum ve kuruluşları hizmet alımı suretiyle edinecekleri toplam taşıt sayısının kademeli olarak azaltılmasına ilişkin tedbirleri alacak, bu kapsamda taşıt sayılarını 2021 yılından başlamak üzere 2023 yılı sonuna kadar kümülatif olarak en az yüzde 20 oranında azaltacaklardır.
Tasarruf tedbirleri ile ilgili yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin çerçevesi kısaca bu.
Merak ediyorum, gerçekten kamu kurumları bu tedbirlere uyuyorlar mı?
Gerçekten israftan kaçınıyorlar mı?
Daha doğrusu kurumların tasarruf tedbirlerine uyup uymadıkları denetleniyor mu?
Bu güne kadar tasarruf tedbirlerine uymayan herhangi bir kamu görevlisi hakkında gerekli işlemler yapıldı mı?
Veya tasarruf tedbirlerini harfiyen uygulayan kamu görevlileri ödüllendirildi mi?
Gerçekten ekonomik açıdan yaşadığımız bu zor süreçte vatandaşlar gibi kamu kurumları da kemer sıkıp israftan kaçınıyorlar mı?
Merak ediyorum?
Her türlü İsrafa karşı olan biri olarak kamunun malının korunmasını, ısraf edilmemesini önemsiyor ve merak ettiğim için bu soruyu sordum.