TEFEKKÜR EDİP İBRET ALALIM

Bu gün insanlık şaşkınlık içinde, kaygı ve endişe hakim. Tefekkür edip İbret alalım, yeni hayata başlayalım. Ramazan geldi. Her halimizi ibadete, rahmete dönüştürebiliriz. Hayatın kendisi ibadet. Canımızı, toplumu korumak, bilimi yaymak, kötülükle mücadele, insanlara eziyeti ortadan kaldırmak, sabretmek, güzel söz söylemek ibadettir. Canımızı korumak farzdır.  Malın, aklın, dinin, neslin korunması zaruridir . Allah çekemeyeceğimiz yükü yüklemez. Kendimiz ve insanlık üzerinde tefekkür etmeliyiz. Tefekkür ibret alma yöntemidir. Akıl ederek,  İdrak ederek  ve riyadan hakikate geçmektir. Allah’ın sünneti üzerinde düşünmek,  basiretle ders çıkarmak. Sebep sonuç üzerinde durmaktır. K ur’an-ı Kerimde basiret sahipleri  için  ibretler vardır. Basiret sahipleri ibret alınız. Basiret ve tefekkür olmayınca ibret olmaz.
Dünya ve insanlığın gidişatında ibret alma zamanıdır. Yaşadıklarımız bize şunu haykırıyor. İnsan oğlu bu tabiatın sahibi ve hakimi  gibi davranmayın.  Dünyayı bozmayın. Kainat bütün nimetiyle emanettir. Emanete hıyanet etmeyin. Ey insanlık habis ve kötü olandan kaçının. Yerde ve gökte her şey Allah’a teslim olmuştur. Allah’a  karşı  tagutlaşmayın. Zayıflığınızın acizliğinizin farkına varın. Varlığı maddeye indirgenmeyin. Varlığın metafizik boyutu ile uğraşmayın. Bilimi, kutsal doğma haline getirerek insanlığın aleyhine kullanmayın. Küreselleşme adına dünya hakimiyeti sevdasından vazgeçin. Allah doğunun da batının da rabbidir. Dünyada kalacağınız kadar dünyaya değer verin. Hayatın dünyadan ibaret olmadığını idrak edin. Ebedi hayat bu dünyada kazanılır. Yaşadığımız bu zaman ibret diliyle çok şey söylüyor. Allah’ın dinini doğru anlayalım. İnsanı ve İslam’ı karşı karşıya getirmeyelim. İnsanlığı virüs etkisinden biz kurtaralım. ‘’Maide suresi 32.ayeti gereği’’  Virüs ilacını biz bulalım. Bu şartlarda merhamet sözleşmesiyle yeni hayata başlayalım. Bir virüs insanlık ailesine büyük dersler veriyor. Bunun idrakiyle hareket edelim.
Allah’ın vahyi şu ayeti tefekkür edelim. Hayatımızın dönüm noktası olsun. ‘’ Vakti geldikçe insana, kâinatın uçsuz bucaksız ufuklarında ve bizzat iç dünyasında ayetlerimizi göstereceğiz. Ta ki bu vahyin tartışmasız bir gerçek olduğu her kes için ortaya çıksın.(Buna delil olarak) senin Rabbinin bu şeye şahit olması yetmez mi ?’’(Fussilet suresi;53.ayet) Yine; ‘’ Yeryüzünde gönülden inanmış olanların (şahit olduğu) ilahi işaretler vardır. Tıpkı sizin varlığınızda olduğu (gibi) bunları görmüyor musunuz?’’(Zariyat suresi;20-21.ayetler). Yeryüzü kitap, insan kitaptır. Şu halde Kur’an, fiili vahiy üzerine inmiş sözlü vahiydir. Bu ayetler; Dünya ve insan varlığı üzerinden tefekkürü teşvik etmektedir. ‘’Ey iman edenler! Allah’a karşı sorumluluğunuzun gereğini hakkıyla yerine getirin! Allah’a tam teslim olmadan can verecekseniz sakın ölmeyin!’’ Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın ve bir birinizden ayrılmayın.(Vahdet sosyal tevhit, tefrika sosyal şirktir.) Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın: Hani siz bir birinize düşman iken kalplerinizin arasını uzlaştırdı da lütfu sayesinde kardeş oldunuz. Ve siz ateş çukurunun kenarındaydınız da, sizi oradan O kurtardı! İşte bu şekilde Allah(c.c.) mesajlarını açıklar ki doğruyu bulasınız.’’(Al-i imran suresi;102-103.ayetler) Allah(c.c.) insana iki ip uzatmıştır. Akıl ipi ile Vahiy özel ipi. İnsanlığı ateşin çukurundan kurtaran Vahiy ipidir. Bu iplere sarılırsak doğru yola gireriz. Yüce Rabbimizin buyruğu;’’ Şu halde sana vahiy edilene sımsıkı sarıl: çünkü sen dost doğru yol üzerindesin. Kuşkusuz bu(vahiy) , senin ve kavmin için bir şeref ve itibar kaynağıdır. Fakat zamanı gelince hepiniz(ona karşı aldığınız tutuma göre) hesaba çekileceksiniz.’’(Zuhruf suresi;43-44.ayetler.) Kur’an senin şerefindir. Kur’an-dan sorguya çekileceksiniz. Aşağılıktan, şerefe yükseleceksiniz Bu ayetlere aklın mikroskopu ile bakalım. Allah(c.c.) bizlere soracak, bu ayetlerle ilişkin neydi? Tefrikaya düşmeyin! Bu gün İslam alemi  mezhep tefrikası  içinde. Bu durumdan kurtulması için vahiy bilgisine sahip olması gerekir. Tefrika bilgi yokluğundan ileri gelir. Sosyal hastalıktır. Kur’an bilgisi noksanlığından oluşur. Toplumda tefrika kanser oluşturur. Bir birini yemektir. Müslüman tefrikaya düşmez. Allah’ın size nimetini hatırlayın! Düşünün, Kur’an kalplerin arasını kaynaştırır.
Bu gün içinde yaşadığımız durum: Sosyal mesafe, Evde kal; Kur’an-ı ifadesi; yaratıkların şerrinden Allah’a sığın. Covit;19 virüsü yaratık. Bu virüs insanlık için ödev. İlacını bulun tedbirini alın. Günümüzde İnsanlık Allah’ı unutmuş. Hayatından dışlamış. Deizim bunun mahsulü. Allah(c.c.) bizi uyarıyor. Küçük bir mahlûk dünyayı dize getiriyor. Bizim Allah’tan uzak yaşamamızın uyarısı bu virüs. İlk yasak adem’e harama yaklaşmayın.(Bakara suresi;35) Haram yeme mikrobu ile aranıza mesafe koyun! Zinaya yaklaşma! Aklın kovid;19 zu Bakara suresi;187.ayet. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır. Tefekkür ederek ibret alalım.  Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ