- 25-11-2024 00:00
- 24-11-2024 16:06
- 214
Batman’da araç sürmek işkence gibi geliyor bana. Kurallara uyan sürücü sayısı yok denecek kadar az. Karmaşa ve tıkanma had safhada.
Ana arterlerin tümü çoğu saatte kalabalık ve akıcılığını yitirmiş. Diyarbakır Caddesi diğer adıyla Turgut Özal Bulvarı gündüz ve akşam araç kuyruğu ile gündemde.
Siirt çevre yolunu uçtan uça bazen yarım saate varan bekleyiş süresiyle geçebiliyorsunuz. Kavşaklarda tıkanma yüzünden birkaç defa ışık bekliyorsunuz.
Diyarbakır Caddesi için çözüm yolunu sunduk ama velâkin dinleyen yok. Havaalanından Batman Belediyesine doğru orta refüjden tek yönlü tramvay hattını çekin dedik ama dinleyen yok.
Siirt çevre yolunu, Diyarbakır’da Seyrantepe kavşağından Siverek yönüne giden yol gibi direk geçiş yolu ve kavşaklarda alt geçiş yolu yaparak rahatlattın dedik ama dinleyen yok.
Nitekim daha önce bizi dinlemeyip pişman oldukları yol ve geçit gibi. Gültepe’den Çarşıya doğru alt geçit yapın dedik, Onlar Siirt Diyarbakır yönüne doğru yaptı.
Trafiğin ağır aksak akışından durma noktasına artık ne kadar kaldı? Daha ne kadar bekleyeceksiniz? Öngörüye gerek yok kısa bir zaman sonra trafik felç olacak.
Trafiğin felç olmaması için yöneticilerimiz neyi bekliyor? Neden trafiğin yoğun olduğu yerlerde köprülü kavşak, alt geçit, alt yol, alt geçiş yapılmaz?
Trafiğin bu kadar keşmekeş olduğu bir şehirde bir de en merkezi noktalara Fuarlar konulup yol kapatılmaz mı, Yok artık! Denecek noktaya getirdi bizi.
Bu kadar keşmekeş, trafik durgunluğu, tıkanma yetmiyor bir de her hafta bir fuar bahanesi ile Valilik ve Emniyet Müdürlüğü arası kapatılır.
Bunun dışında Belediye önündeki yol komple bir hafta-On gün kapalı kaldı. Hiç düşünülmez mi bu trafik nereye akar, nasıl akar?
Sürücülerin de anlayışsız olması birbirine yol vermemesi, geçiş üstünlüğü kurallarını bilmemesi veya bildiği halde işine geldiği gibi yapmaları trafik çilesini artırmaktadır.
Trafik akışını rahatlatacak projelerden biri de çevre yolunun yapılmasıdır. Kuzey Çevre yoluna bir türlü başlanıp bitirilememesi trafiğin tıkanma sebeplerinden biridir.
Kuzey Çevre yolu yapılmış olsaydı Siirt yönünden gelip Diyarbakır’a ya da ters istikametten gelen araçların şehre girmelerini engellemiş olurdu.
Ayrıca Bitlis yönünden gelip Diyarbakır yönüne gidecek ya da ters istikametten gelen araçların şehre girmeleri önlenmiş olacaktı.
Bu şekilde uzun ve geniş araçların şehir içi trafiğine girmeleri önlenerek trafik rahatlatılırdı. Aynı zamanda uzun ve geniş araçların tehlikesi de ortadan kalkardı.
Kısa ve dar bir alanda kurulan bu şehirde araç yoğunluğu da olunca trafik akışı da ister istemez tıkanma sürecine girmiş. Bir an önce çözüm arayışı ile uygulamalara geçmek gerekir.