- 01-12-2022 00:00
- 30-11-2022 18:42
- 44
Wattpad kitaplarının, Çağdaş Türk Edebiyatı başlığı altında kitapçı raflarında sergilenmesi geçen hafta bir tartışmaya neden oldu.
Sosyal medyada yayılan görüntünün Çağdaş Türk Edebiyatına hakaret olduğunu düşünenler de vardı, bu kitapları “aynı tornadan çıkmış bir yığın çöp” olarak niteleyenler de…
Utanç vesikası olarak görenler de…
Wattpad kitapları Çağdaş Türk Edebiyatı sayılıyorsa Orhan Pamuk, İhsan Oktay Anar, Hasan Ali Toptaş, Ahmet Büke ve Zülfü Livaneli’yi ne olarak göreceğiz sözgelimi?!
Eleştirinin dozunu artırıp bu tarz kitapları okuyanları aşağılayıp hakir görenlerin ise sürüsüne bereket!
***
Wattpad kitaplarını savunduğum için değil, ama yoğun talep doğrultusunda bol kepçeyle piyasaya sürülen bu tarz kitapları okuyor diye birilerinin hedef tahtasına konmasına gönlüm razı gelmedi. Öyle sanıyorum ki ne yayıncısı, ne yazarı, ne de okuyucusu iyi edebiyatın ya da entelektüel bir metnin peşinde değil. İyi edebiyatın peşine düşmedikleri gibi estetik hazzı da önemsemezler.
Bu tarz kitapların hem yayıncısı hem de yazarı iyi kazancı kovalar. Okuyucunun beklentisi ise güzel vakit geçirmek ve eğlenmek…
Ucuz ve kötü filmlerin afişlerini andıran kapaklarıyla raflarda gördüğümüz bu kitaplar ticari birer meta sadece. Önce bu gerçeğe alışmamız lazım.
Talep eden çok, kazancı da fazla olunca ticaretin doğası gereği kitapçı raflarında sıkça görüyoruz Wattped kitaplarını.
Piyasada tıpkı bu kitaplar gibi sürüyle şarkı, film ve dizi de mevcut. İnternetin her eve ve cebe girip sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla beraber dikkat çeken hususlardan biri de kabalık ve vasatlığın itibar görmeye başlamasıdır. İtibar görmekle de kalmadı, bir salgın gibi yayılarak her bünyeye girdi ve parmaklarının arasında kalem gören kendini yazar/şair sandı, eline mikrofon alan şarkıcıyım vehmine kapıldı, kameranın önüne geçen oyuncu olduğuna inanmaya başladı ne yazık ki.
Sosyal hikâye anlatıcılığı platformu Wattpad kitaplarının sarmaşık gibi kitapçı raflarını sarmasının nedeni biraz da budur: Vasatın galibiyeti!
***
Çağdaş Türk Edebiyatı başlığı altında sergilenmesine gelince…
Çağdaş Edebiyat, 1940’lardan sonraki edebiyatı kapsar. Bundan dolayı nitelikli/niteliksiz, iyi/kötü olmasına bakılmaksızın tüm eserler istesek de istemesek de Çağdaş Edebiyat etiketiyle anılır.
Öte yandan tüccar, çok satan ürünü rafa koyar daima. O çok kazanmanın peşindedir çünkü ve kesesini düşünmek zorundadır. Ticaretin bu altın kuralı için tüccara kızmak yersiz o yüzden.
Keyif kâhyalığına soyunma huyumuzdan vazgeçmemiz lazım evvela. Wattpad benzeri kitapların sevenlerini ve okuyucusunu ahmaklıkla, seviyesiz veya varoş olmakla suçlamak gayri ahlakidir çünkü. Okumak istemeyen almaz. Alıp da okuyanlara laf etmek ise bize düşmez.
Karalar bağlayıp öfke kusmak yerine, kitap tavsiyesi isteyenlere nitelikli eserlerden öneride bulunabilir mesela kendini nitelikli/iyi kitap otoritesi olarak gören allame-i cihanlar!
Ayrıca bu kitapları görüp edebiyatımız nereye gidiyor diye korkuya kapılmak, nitelikli edebiyat için tehdit olarak görmek de yanlış. Sabun köpüğü gibi sönüp gidecek olan bu ürünler karşısında nitelikli edebiyat daima ayakta kalır günün sonunda. Eskiden de bu kitaplara benzer, okuyucunun beklentileri doğrultusunda ve günün modasına uygun çerezlik eserler piyasaya sürülürdü. Hangi birini hatırlıyoruz şimdi? Günümüze ulaşabildi mi bu kitaplar? Hayır. Niteliksiz kitapların nefesi uzun yola yetmez çünkü. Bir süre sonra yorulur böyle kitaplar, ilk yokuşta tıkanır ve zamanla kaybolur gider.
Velhasıl kelam…
Wattpad kitaplarının kategorize edilmesi [Çağdaş Türk Edebiyatı sayılıp sayılmayacağı meselesi] işini kitapçılara ihale etme kolaycılığına kaçmadan ve ayrıca karar mercii ya da otoritenin biz olmadığımızı aklımızın bir köşesinde tutarak gündemimizi boş yere meşgul edecek böyle konularla değil, nitelikli eserlerle ve iyi edebiyatla doldurmalıyız aziz okur.