- 04-08-2022 09:21
- 04-08-2022 09:22
- 36
Unutmayalım ki 112 Ambulansları acil durumda hasta taşırken en öncelikli geçiş hakkına sahip araçlardır.
Son zamanlarda trafiğin çok yoğun olduğu saatlerde, sirenleri açık bir ambulansın öndeki araç kuyruğu bariyerine takılıp dakikalarca hareket edemez hale geldiğini görünce bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Maalesef trafikte çoğu sürücü ambulans ya da itfaiye gibi acil geçiş üstünlüğü olan araçlarla karşılaştığında nasıl davranacağını bilmiyor.
“Ambulansta kendi yakınları da olabilir”
Ambulans şoförleri
“Hastane öncesinde hastanın veya yaralının en iyi şekilde hastanelere transferlerinin sağlanması açısından büyük önem taşımaktalar. Bunu da büyük bir soğukkanlılıkla yerine getirmeleri gerekmekte. Gün içerisinde mutlaka sıkıntılar ile karşılaşabiliyorlar. Belirli problemlerle baş etmek zorundalar. Sivil araçların düzensiz oluşturduğu parklar, sokakların dar olduğu noktalarda hastalara ulaşmaları konusunda etkiliyor. Bu mesleğin en önemli unsuru olay yerine ulaşmak olduğu için sürücülerin ambulansları gördüğü zaman duyarlı davranıp yol vermeleri, hastalara daha hızlı ulaşmalarını sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki bu hastalardan bir tanesi haberleri olmadan kendi yakınları da olabilir. O yüzden sürücüleri ve vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Hastaya ulaşım süreci çok önemlidir. Ambulans ne kadar hızlı ulaşabilirse tedavi süreci de o kadar hızlı başlamış olur. Ambulansta hasta yok diye yol veremezlik yapmayalım. Ambulansın olay yerine saniyelerle geç kalması bile hastanın kaybına veya gerekli aktif tedaviyi alamamasına sebebiyet verir.
Şu konuya da değinmek istiyorum.
Ambulanstaki sağlık çalışanlarıyla girdiğiniz her gereksiz diyalog ve tartışma, kendi yakınlarınızın hayatından çaldığınız önemli dakikalardır. Onlar hayat kurtarmaya çalışırken ambulans şoförü,sağlık çalışanları darp edildiği haberlerine şahit oluyoruz maalesef. Birde şu duruma da anlam veremiyorum açıkçası. İnsanlar 112’yi arıyorlar. Ambulans gidiyor. Hastayı alıyor. Hastanın durumu ağır değil, arkadan da araç ile hasta yakını ambulansı hastaneye kadar takip ediyor. O esnada sırada durumu ağır olan bir hasta beklemek zorunda kalıyor. Lütfen çok acil olmadığı müddetçe 112’yi aramayalım.
Ülkemizde maalesef sahip olduğumuz bazı imkânların farkına varmıyor ve bunları hor kullanıyoruz, bunlardan en önemlisi de ambulans hizmetleridir. Türkiye dünyada en geniş kapsamda ücretsiz bir şekilde ambulans hizmeti veren tek ülke konumunda. ABD gibi gelişmiş bir ülkede ambulans çağırmanın 1000$ gibi maliyetleri oluyor vatandaşlara. İşte bizim sahip olduğumuz bu güzel imkânının kamunun bize çok önemli bir hizmeti olduğunun ve bu hizmetin bizim için ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmamız gerekiyor.
Ambulansların geçiş üstünlüğünde “FERMUAR SİSTEMİ”
Ambulans, 3 şeritli bir yolda trafiğe girdiğinde, sol ve sağ şeritteki araçlar sola ve sağa kayacak, orta şeritteki araçlar ise sağ yana ve sol tarafa yanaşacak, orta şerit açılacak ve tüm araçlar ambulansa yol verecek.
İki şeritli yollarda ise emniyet şeridinin verdiği pay sayesinde araçlar yarım şerit sağ ve sola kayacak, ambulansa yine orta şeritten yol açılacak.
Olması gereken durum bu şekilde. Eğer bu sistem uygulanırsa, Ambulansın sirenini duyan sürücüler sağa ve sola geçip durup, böylece orta şeritten ambulans hızla geçiş yapar.
Amaa maalesef Fermuar Sistemi denilen bu uygulamayı sürücülerin çoğu henüz iyi bilinmiyor. Bazı sürücüler orta şeridi açmaya çalışırken, diğer sürücüler halen eskisi gibi ambulansın emniyet şeridinden geçiş yapacağını sanıyor.
Bir ambulansın trafikte kaldığı her dakika hastanın hayatı çok ciddi bir risk oluşturuyor. Bu konuda Emniyet Müdürlüğü'nün afişlerle, kamu spotuyla, halkı eğitici bir kampanya yapmasına acil ihtiyaç var.
Özellikle pandemi döneminde gece gündüz her şartta çalışan bir çok hastaya ilk müdahaleyi yapan 112 sağlık çalışanlarından olan ilk yardımcı arkadaşlarımızın ne zor şartlarda çalıştığını tahmin etmek hiçte zor değil. Yeterince zorlu ve meşakkatli olan işlerini yapmaya çalışırken işlerini zorlaştırmak yerine çağrılarına ve uyarılarına kulak verip işlerini daha da kolaylaştıralım.
TRAFİKTE AMBULANS SİREN SESİ DUYUNCA NE YAPMAMIZ GEREKİR ?
• Sakin olun.
• Hangi yönden geldiğini anlamaya çalışın.
• Yavaşlayın, ani fren yapmayın.
• Mümkünse aracınızı yolun kenarına çekin.
• Kavşakta iseniz yola çıkmadan ambulansın geçmesini bekleyin.
• Yol açmak için şerit değiştirecekseniz mutlaka kurallara uyun. Sinyal kullanın.
• Ambulans güvenle geçtikten sonra yolunuza kurallara uyarak devam edin.
• Ambulansın peşinde sürat yapmayın ve uygun fren mesafesi bırakın.
112 Çağrı merkezini gereksiz yere meşgul etmeyelim.
112 Acil Durum Hattını Ararken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
• Öncelikle sakin ve anlaşılır bir şekilde konuşmalısınız,
• Yaşanan durumu doğru aktarmalısınız,
• Hastanın belirtilerini eksiksiz anlatmalısınız,
• Adresi açık net bir şekilde vermelisiniz.
• 112 görevlisi sizi tekrar aramak zorunda kalabilir, telefonunuzu meşgul etmemelisiniz.
Kulak verdiğiniz her sirene, yol verdiğiniz her ambulansa bir can daha verdiğinizi unutmayın.
Kalın Sağlıcakla.