- 09-03-2023 01:00
- 08-03-2023 22:49
- 90
Bundan iki yüz bin yıl önce atalarımız taşları yontarak kullanmaya başladı. Bu bir teknolojidir. Taşları yontan insanların beyni değişmeye başladı ve o taşları birbirine çarparak, ritim tutarak müzik yapmaya başladılar ve Mozart a kadar uzanan bir yolculuk başladı.
Müzik, insanlık tarihi boyunca var olmuştur ve farklı kültürlerdeki insanları ortak duygularla birleştirici bir rol oynamıştır. Arkeologlar, müziğin insanları ortak bir dilde birleştirici bir güce sahip olduğunu belirtmişler.
Klasik müzik, uzaysal ve zamansal becerilerimizi geliştirirken, matematiksel düşünceyi güçlendirmekte ve öğrenmeyi hızlandırmaktadır. Ayrıca, bir nesneyi farklı açılardan algılama yeteneği kazandırır.
Pisagor müziğin notasını keşfetti. Bir gün Demirciler Çarşısı'nda gezinirken, demirci ustalarının demir döverken çıkardığı seslerden ilham alarak notaların temelini atmıştır. İlkokulda, yetenek ve beceri(müzik, dans, tiyatro, spor, dil sanatları) akademik bilgiden daha önemlidir ve bir müzik aletini çalmayı başaran insanların, beyni yeniden düzenlenir.
Entelektüel çocuklar yetiştirmek istiyorsak evlatlarımız bir müzik aletini çalabilmeli, bolca şarkı, türkü ezberlemeli. Ebeveynleriyle şarkı söyleyen çocukların daha mutlu ve matematiklerinin daha iyi olduğu söyleniyor. Fark yaratmak istiyorsak farklı çocuklar yetiştirmeliyiz.
Müzik eğitimi, dil öğrenmeye de büyük katkı sağlar. Her dilin bir melodisi vardır ve müzik aletini iyi çalan, şarkı söyleyen çocuklar, güzel konuşma yeteneklerine de sahiptirler.
Müzik, insanların duygularını etkileyebilen güçlü bir araçtır. Anılarımızı yeniden canlandırır, ruh halimizi etkiler ve problemlere karşı alacağımız tavrı belirler. Müzik, insanlar için vazgeçilmez bir parçadır ve hayatın ritmini belirleyen önemli bir unsurdur.
Her dilin bir melodisi vardır ve müzik aletini iyi çalan, şarkı söyleyen çocuklar çok güzel konuşabilirler. Mozart'ın annesi ve babası birer Mozart değildi, Mozart ın çocukları da birer Mozart değildi. Çocuğumuzun farklı bir yeteneği varsa bunu ortaya çıkarıp geliştirmek için elimizden geleni ardımıza koymamalıyız. Türümüzün bu tür yeteneklere ihtiyacı var.
Klasik müzik, bizi yüzyıllar öncesine götürürken, şarkılar dil ve beyni geliştirir. Ritim, melodi, armoni ve sözlerin tekrarlanması, dil gelişimine yardımcı olur. Sayın okuyucularım beyin ve müzik inanılmaz tekrar üzerine kurulmuş. Tekrarladıkça her şey pekişir, gelişir ve nöronlar tarafından otomatik pilota bağlanır.
Müzik ruhun gıdasıdır diyoruz. Müzik sesiyle birlikte bütün duygular devreye girer, beyin dopamin salgılar. Damasio, duygu olmadan düşünce olmayacağını söyler. Hayatın ritmini belirleyen müzik, insanların duygularını etkileyebilen güçlü bir araçtır. Bu nedenle, çocuklarımıza sanatsal göz kazandırmalı ve müzik eğitimine önem vermeliyiz.
Çin atasözü, ‘’Bir ağaç dikmek için en iyi vaktin 20 yıl önce olduğunu ancak ikinci en iyi vaktin şimdi olduğunu söyler.’’ Çocuklarımıza müzik aleti çalmayı öğretmek için asla geç değildir. Çocuklar 10 yaşına kadar etrafındaki her şeyi fethedecek kapasiteye sahiptir.
Müzik, işitsel çikolatadır. Müzik, bizi anılarımıza götürür, ruh halimizi etkileyebilir ve problemlere karşı alacağımız tavrı belirleyebilir. En güzel müzik, insan sesidir ve insan sesi, en yakın keman sesine benzer. Bach, ‘’ Gerçek müzik, kadınların gözlerinden yaşlar ve erkeklerin gönlünden ateşler çıkarmalıdır.’’ der. Müziksiz bir hayat olamaz, çünkü müzik, rastlantısal olmayan temel armonik kurallara uygun ses dizileridir.
7. yüzyıldan sonra müzikte ciddi gelişmeler yaşandı.Çocuk anne karnında müzikle tanıştı. Annenin kalp atışı (ritmi), ninnilerle gelişti ve kültürün başlangıcı müzikle oldu. Dili oluşturmada müziğin büyük bir katkısı vardır. Hatta kesin olmamakla birlikte dilden önce müziğin(insan sesi, ritim) geldiği söyleniyor. İnsanlığın evrensel bir parçası olan müzik, genlerimize işlenmiş insan becerisidir. Müzikte Gladwell 10.000 saat kuralını getirmiştir. ‘’Bir müzik aletini 10.000 saat çalarsanız profesyonelleşirsiniz,’’ der.
Her dilin bir melodisi vardır ve müzik aletini çalan çocuklar, planlama stratejisi, bilgilerin kodlanmasını, dikkat ve odaklanma yetileri daha gelişmiş olur. Türümüzün geleceği olan canlarımıza, çocuklarımıza sanatsal bir bakış açısı kazandırmak için müzik eğitimine önem vermeliyiz.
Fazilet özcan 2 yıl önce
Ömer Mete 2 yıl önce
Mehmet 2 yıl önce
ELİF BAŞÇI 2 yıl önce
Mehmet Emin yusufoğlu 2 yıl önce