YILMAZLIK - REZİLYANS

YILMAZLIK - REZİLYANS

Yılmazlığın sözcük anlamı olumsuzluklarla başa çıkma, zor koşullara uyum sağlama ve esnek olma halidir.  Çocuklarımıza umudu, gayreti, tutarlılığı, inadı, cesareti öğretmeliyiz. Canlarımızın bu duygusal besine ihtiyacı var.

Çocuklarımızın gerçek hayatta başarılı olmalarını istiyorsak vazgeçmeyen, yılmayan, direnen ve mücadele eden çocuklar yetiştirmeliyiz. Da Vinci "Bilim inadı sever." demiştir. Çocuk kendim yapabilmem için bana "Yardım et." der. Çocuğun bir şeyler başarmasına izin verelim. Bunun için çok güçlü bir azim aşılayalım. [Böyle bir derdimiz olmalı.]

Yılmazlık ancak özgüvenle, başarabileceğini bilmekle, çözülmemekle gerçekleşir. Çocuğumuza öğreteceğimiz her davranışın bir bağlantısı ya da yaşamda bir karşılığı olmalı.

Duygularımızla öğreniriz, hayatın yakıtı duygulardır. [Duygu Bayrağı]

Çocuğumuza kırılmadan  esnemeyi  öğretmeliyiz. Konfor alanının dışında,

defalarca olumlu davranışların tekrarıyla esnek olmayı öğrenir.Esnek olmazsa; çabuk kırılır ve telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşır. [Kaba-sert-katı kişilerin hüsranı.]

Aşırı korumacı yaklaşımla çocuklarımızın dayanma yeteneklerini ellerinden almayalım. Bırakalım yaşam mücadelelerini yılmadan versinler. Unutulmamalı ki yılmazlık bir tramplen tahtasıdır.

Zamanlamanın başarı ile yakından ilgisi var. Resilyansı, çocuğumuza ne vaktinden önce ne de vaktinden sonra tam vaktinde öğretmeliyiz. Resilyans öğrenilebilir bir davranıştır. İbn-i Sina: "Yumurtanın kabuğu içeriden kırılırsa hayat başlar, dışarıdan kırılırsa  hayat sona erer." demiştir.

Çocuk ailede hareket ve davranışı izler. Yılmazlık ailede desteklenmeli.  Aİle toplumun geleceğini belirleyen küçük bir dünyadır. Çocuğumuzu ailede güçlü ve  dirayetli yetiştirmeliyiz. Yılmaz olmayan birey hiç kimseye yardımcı olamaz.   Olguya sağlık açısından bakacak olursak: bağışıklık sisteminiz güçlü olmazsa sağlıklı olamazsınız, aldığınız ilaçların faydası olmaz. İyileşemezsiniz. Kuzey Kutbu'nda rüzgar eserse çocuğumuz Batman’da da olsa şifayı kapar.[Gülelim]

Çocuğumuz başarısız olduğunda: "Neden? Kimin hatası? Ne kadar etkilendi? Bu durum ne kadar sürer? Kendini baltalıyor mu?" gibi sorulara yanıt bulmalıyız. Bu konuda çocuğumuza destek olmalı, değiştirilmeyecek olanı kabul etmeliyiz.

Çocuğumuza dünyanın eşit ve adil olmadığını öğretirsek, haksızlığa uğradığında kendini ve başkalarını savunabilir.[Teraziyi bu şekilde kurmalıyız.]

Size yılmazlıkla ilgili birkaç anektod anlatacağım.

Çocuklarımız hacıyatmaz olmalı; kırılmadan büküle bilmeli, eğilmeli olay geçtikten sonra eski haline dönebilmeli. Hani bambular şiddetli Muson yağmurlarında kırılmadan neredeyse yere kadar eğilirler ya yağmur geçince tekrar eski hallerine dönerler. Biz de öyle olmalıyız.Resilyans ile bunu gerçekleştirebiliriz.

Gemi limanda güvende olsa da, gemiler limanda bekletilmek için inşa edilmez. Limanda demirleyen gemi kısa sürede çürümeye başlar. O gemi denizlere, okyanuslara açılmalı; fırtına, kasırga, tayfun, boranlarla.  cebeleşmeli...İnsanlık tarihi bir tür mücadele tarihi değil midir?Bırakalım çocuklarımız mücadelelerini versinler. [Sebatkar olmalıyız.]

Bir Asya ülkesinde köylüler kendi ahırlarındaki atların %80'ini yaban atların içlerine salarmış.

Yabani hayatta kalan atlar mücadele etmeyi, didinmeyi, savaşmayı, yiyecek bulmayı, kendini korumayı, grupça hareket etmeyi, hayatta kalmayı öğrenirmiş . İki ayın sonunda bu 80 attan 50 tanesi geri dönermiş. Bu dönen atlar bilinen  eski atlar değilmiş.Değişmişler.Daha güçlü, daha kuvvetli, daha dayanıklı, daha cesur olmuşlar.At sahipleri sonuçtan çok memnunmuş. Zorlanmazsanız potansiyelinizi fark edemezsiniz. Rilke "Kuş uçtukça genişler gökyüzü." demiştir.

Elon Musk "Asla vazgeçmem, umut ve çabamla haftada 100 saat çalışırım." sözüyle parantezi bu şekilde kapatıyorum. Hepinize iyi okumalar diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
Ömer Levent
Ömer Levent 2 yıl önce
Bülent hocama saygılar