- 27-07-2020 17:53
- 56
Hac aylarından olan ve hac menasikleri yani haccın tüm ibadetlerinin yerine getirildiği ay Zilhicce Ayı’dır.
Dünyanın her yerinde, renkleri, dilleri, ülkeleri, ırkları, konumları, ekonomik durumları, kültürleri farklı olan milyonlarca Müslüman’ın aynı gaye ile bir araya geldikleri büyük kongresi hükmünde olan hac günleri Mekke de ve Zilhiccenin ilk on günüde yapılır.
Haccı adaylarının haccı olabilesi için gitmeleri ve orada bir anda olsa beklemesi gereken yer, Arafat dağı ve vakfe (bekleme) zamanı bu ayın yanı Zilhiccenin dokuzuncu günü olan Arefe günüdür.
Önceki yıllarda hac sezonu erken başlar, kafileler peyde pey hac ve umre ibadeti için diyanet veya ilgili acenteler tarafından Medine veya Mekke’ye taşınır, otellere yerleştirilir tatlı bir meşakkat, güzel bir heyecan aşk ile yapılan ibadetler bu günlerde yapılırdı.
Onları uğurlayanların dua talebi, gidemeyenlerin hüznü, gidenlerin sevinci ve telaşı tarif edilemez yaşanılmasıyla anlaşılabilen bir mutluluktu.
“Lebbeyk” ile başlayan teslimiyet telbiyeleri, tekbir ve zikirler Mekke sokaklarında yankılanırdı.
Mekke bu ayda bir başka güzel olur, ibadetler bir başka mana ifade ederdi. Mekke sevinçli Müslümanlar mutlu olurdu.
Korona denilen bir mikrop Mekke’yi yetim, ibadet aşkıyla oraya gitmeyi bekleyen hacı adaylarının gitmeme hüznü ve üzüntüsüne sebep oldu.
Hürmete layık harem bölgesi ve Beytullah’a karşı kusur mu işledik?
Oranın ahalisini küçük ve hor mu gördük?
Suç bizde miydi, yoksa takdiri ilahi miydi bilinmez ancak Müslümanlar üzgün Mekke kimsesiz ve Kabe yalnız kalmıştır.
Zilhicce ayının ilk on günü çok önemli. Mekke’ye gitmesek te yapmamız gerekenlerin bir kısmını burada da yapabilir ve Allah’ın rızasını kazanabiliriz.
Zaten ibadetin gayesi de rıza-ı İlahiyi kazanmaktır.
İbn-i Abbas (ra) Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem:
“Zilhiccenin ilk on gününde yapılan ibadetler, diğer aylarda yapılan iyi amellerden, Allah nezdinde, daha hayırlıdır…” (Buhari)
Hacca gitmeyenlerin Arafe (hacca gidenler için mekruhtur) günü oruç tutmaları ve bayram günü de bayram namazını kılana kadar oruçlu olmaları sünnettir.
Ebu Katade(ra) den:
Resulüllah sallallahu aleyhi ve sellem’den arafe günü tutulan orucun fazileti soruldu:
“Geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” Buyurdu. (Müslim)
Kurban bayramına az kaldı bu günlerde diğer günlere oranla daha fazla ibadetler yapalım ve de cömert olalım.
Kimsesizleri, fakirleri, yetimleri, yardıma muhtaç kimseleri, akraba ve komşularımızdan başlayarak imkanlarımız dahilinde onlara yardım edelim.
Kalp kıran, kötü söz söyleyen, gıybet ve dedikodu yapanlardan olmayalım.
Yaşlılarımızın, anne-babamızın, iş arkadaşlarımızın, akraba ve komşumuzun, güzel bir söz veya tebessümle de olsa gönüllerini ve dualarını almaya çalışalım.
Birbirimize dua edelim.
Selam ve dua ile.