Zıpla yine çekirge!

Zıpla yine çekirge!
10-06-2024

Bir süredir Batman’da çekirge istilası söz konusu! Batman’ın en lüks semtlerinden tutun da en ücra köşesine kadar çekirgeler “hopla yine çekirge zıpla yine çekirge” şarkısına tempo tutarcasına akrobasilerini sergiliyorlar!

Vatandaş ne yapsın? Hz. Musa’ya zulmeden Firavun ve onun halkı olan Mısırlılar da çekirge istilasıyla cezalandırılmıştı. Acaba bizim de bir kusurumuz mu oldu diye kara kara düşünüyordur bu hikâyeyi bilenler!

Yıllardır Batman’da daha önce görmediğimiz değişik böcekler, haşereler türemeye başladı.

Gelip geçer denilen, geçici denilen bu böcekler hemşerimiz oldu, en az bizim kadar Batmanlı oldular! Eminim çoğumuzdan daha çok Petrolspor maçlarına gitmişlikleri de vardır!

Geçen gün Batman Belediyesinden yapılan bir açıklama bana tuhaf geldi. Çekirge istilasıyla ilgili durumun geçici olduğu ve belediyece yapılacak bir şeyin olmadığı belirtilen açıklamada önlemin ta en başta tarım arazilerinde alınması gerektiği belirtiliyordu.

Haklılık payı yok mudur?

Elbette ki vardır.

Ancak ilin en önemli kurumlarının başında gelen belediyeden “belediyenin yapacağı bir şeyin olmaması” deklarasyonu bende de hayal kırıklığı yarattı. En azından bir ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Yazın sıcağında evlerinin pencerelerini, balkonlarının kapılarını açık bırakan vatandaşlar bu davetsiz misafirlerle karşılaşıyor. İşin doğrusu çekirgeye bir zıplıyorsa vatandaş iki zıplıyor! Vatandaş rahatsız! Bununla nasıl mücadele edileceği araştırılmalı, uzmanlardan yararlanılmalıdır.

Her zaman yapılacak bir şeyler vardır!

Dediğim gibi yıllardır değişik haşereler çıkıyor.

Bir ortaya çıkıyorlar sonra bir daha ve bir daha çıkıyorlar.

Hal böyleyken belediye yıllardır bu konuda sorumluluk sahibi değil mi?

Hem bu sene yeterli ilaçlama yapılıyor mu?

Hatta hiç ilaçlama yapıldığını gören var mı?

Ben görmedim.

Böyle olmaz ama!

Şimdi çekirge ile ilgili yapılacak bir şey yoksa yarın öbür gün sarıkız denilen tür gibi, insanlara ciddi zararlar veren türlerin istilasına uğrarsak ne yapacağız?

Bütün acil durumlar için kurumların acil eylem planları, “emergency” planları yok mu?

Çekirge istilası geçici deniliyor!

Evet çekirgeler de bizim gibi fani!

Biz de geçiciyiz, bu dünya da geçici!

Batman’a böyle mi hizmet edeceğiz?

İşin uzmanları ne demiş bir bakayım dedim.

Evet, mevsimsel olarak görülüyor çekirgeler. Sonbaharda kayboluyorlar. Ancak bıraktıkları yumurtalar bir sonraki yıl yine aynı şekilde bir istilaya sebep olabiliyor. Farklı kimyasallar, ilaçlar ile meskûn mahallerde mücadele edilebiliyor. Yumurtalarını bırakmaları durumu diğer haşereler için de geçerlidir. Bıraktıkları yumurtalar sonucunda şehrimizde her sene yine türüyorlar. Problem ne peki? Yıllardır bu haşerelerle ilgili yeterli mücadelenin yapılmamış olması!

Belediyenin açıklamasında söz edilen tarım alanlarıyla ilgili kısım Tarım il Müdürlüğünü mü başka bir kurumu mu ilgilendirir bilemem ama en baştan önlem alınmalı, ancak gelinen bu safhada belediye de bu aksaklığın, bu problemin ortadan kaldırılması için gerekli metodu bulup uygulamalıdır. Şehrin problemlerine karşı çareler üretilmeli, olası afet, tehlike ve problemler için senaryolar hazırlanmalı ve bu senaryolar ışığında çözüm önceden planlanmalıdır.

Bu sözüm tüm kamu kurum ve kuruluşlarına! 

Çekirgelerle mücadele konusunu araştırırken çekirgelerin kuşlar için besin niteliği taşıdığı ve bu nedenle farklı kuş türlerini de çekebileceği belirtiliyordu. Haberlerde farklı ülkelerde kuş gribinden söz edildiğini belirteyim.

Sonumuz hayrolsun!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?